Care sunt beneficiile și riscurile asociate consumului de cafea, ceai și ciocolată

Beneficiile și riscurile asociate consumului de cafea au fost dezbătute de cadrele universitare UMF Carol Davila, prin Programul de Master în Nutriție și Siguranță Alimentară (NSA), alături de Adrian Cărădeanu, vice-campion european Barista/mixology în cadrul celei de-a doua ediții (2 martie 2023) a NutriSciLabs, un eveniment inedit care promovează nutriția construită pe baze științifice, cu profesioniști de sănătate.

Printre cele mai importante beneficii generate de consumul de cafea, se numără:

  • Îmbunătățirea funcției cognitive
  • Reducerea riscului de depresie
  • Reducerea oboselii
  • Îmbunătățirea performanțelor fizice
  • Reducerea inflamației și a funcțiilor vasculare
  • Reducerea riscului de diabet tip 2 – îmbunătățirea sensibilității la insulină și a metabolismului glucidic​)
  • Reducerea riscului de hepatopatii (ciroză, k hepatic)
  • Scăderea riscului pentru anumite tipuri de cancer (colorectal, hepatic)

Pe de altă parte, consumul excesiv de cafea vine la pachet cu o serie de riscuri, precum:

  • Insomnie
  • Anxietate și agitație, tremor
  • Adicție și dependență; sindrom de sevraj: iritabilitate, cefalee, fatigabilitate la sevraj brusc
  • Deshidratare
  • Tulburări digestive: reflux gastroesofagian, arsuri epigastrice, ulcer gastric
  • Tahicardie, spasm coronarian
  • Interferența cu absorbția de nutrienți precum calciul (Ca) și fierul (Fe)

Beneficiile și riscurile asociate consumului de ceai

Prof. univ. dr. Denisa Udeanu, Prodecan cu Cercetarea, Coordonator al Laboratorului de cercetare în Nutriţie Țintită și Suplimente alimentare (NTSA), alături de Alina Pescaru, specialist Matcha și co-fondator Matcha  Bar Bucharest, au dezbătut principalele beneficii și riscuri asociate consumului de ceai.

Astfel, printre cele mai importante beneficii ale consumului de ceai se numără:

  • Efect antioxidant
  • Managementul greutății
  • Antiobezitate
  • Antidiabetic
  • Neuroprotector
  • Protecție împotriva unor cancere
  • Sănătatea tubului digestiv
  • Sănătate dentară prin aport de fluor

Cu toate acestea, consumul excesiv de ceai poate cauza o serie de probleme, precum:

  • Probleme prin aport de cofeină constituțională
  • Alergii
  • Metale grele
  • Aport exagerat de fluor
  • Interacțiuni cu anumite medicamente.

 

Beneficiile și riscurile asociate consumului de ciocolată

Specialiștii UMF Carol Davila, Prof. univ. dr. Andreea Arsene, Conf. Univ. dr. Magdalena Mititelu, alături de cunoscutul Master Pastry Chef, Flavian Andrei Dobre (clasat în Top 30 cei mai buni cofetari ai planetei în 2015 și desemnat Campion European în 2023) au dezbătut beneficiile și riscurile asociate consumului de ciocolată.

Astfel, printre cele mai importante beneficii ale consumului de ciocolată se numără:

  • Stare de bine
  • Aport de energie
  • Aport de antioxidanți, antiinflamator
  • Îmbunătățirea funcției creierului:
  • Risc redus de diabet zaharat prin îmbunătățirea sensibilității la insulină

Pe de altă parte, consumul excesiv de ciocolată este asociat cu o serie de riscuri, precum:

  • Suprapondere și obezitate
  • Consum de aditivi și alergeni din anumite rețete de ciocolată
  • Consumul de ciocolată cu contaminanți metale grele

”Suntem într-o perioadă  în care ne punem multe întrebări legate de o preocupare firească și anume cum preparăm ceea ce mâncăm, cum combinăm, care este rezultatul. Cum ar putea fi altfel când 58% dintre români sunt supraponderali, potrivit unui raport OMS din 2022, ceea ce face ca educația în nutriție să devină vitală pentru sănătatea publică. Programul de masterat dedicat Nutriției și Siguranței Alimentare este inițiat de UMF Carol Davila din București de foarte mulți ani și este dovada bunei colaborări între profesioniștii din domeniul sănătății și specialiștii care prin experiența lor directă vin cu informații specifice domeniului în care excelează. Este împletirea pe care un sistem de învățământ trebuie să o aibă în vedere, pentru ca absolvenții să aibă la îndemână toate instrumentele necesare unui bun profesionist.

Nu în ultimul rând avem în vedere necesitatea implicării mediului universitar atât în dezbaterea publică privind alimentația corectă, dar și în crearea bazei științifice a alimentației noastre de fiecare zi.” a spus  Prof. Univ. Dr. Doina Drăgănescu, Decan al Facultății de Farmacie, Șef al Programului de Master în Nutriție și Siguranță Alimentară (NSA), Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București.

În premieră în România, seria de workshopuri “Bune practici în nutriție – NutriSciLabs” își propune să reunească specialiști în nutriție din spațiul academic din cadrul UMF Carol Davila și nu numai, cu experți în domeniul preparării sănătoase a alimentelor.

Se produce o armonizare a activităților de preparare corectă a alimentelor, acordate cu cele mai noi date științifice și inserate în practica curentă atât a viitorilor specialiști de sănătate aflați în formare în cadrul Universității noastre cât și a viitorilor gastrotehniști, aflați în trainingul experților.

Mai simplu spus, specialiști de sănătate, nutriționiști, specialiști în domeniul preparării alimentelor, vorbim aceeași limbă, și o vorbim corect.

În perspectivă, în această formulă vom aborda în continuare grupe alimentare (sănătoase) și/sau tehnici aparte de preparare (corectă), împreună cu specialiști de sănătate, experți din zona culinară și parteneri ce aduc în vizor tehnologii de preparare de ultima oră, pentru o sănătate avansată a populației noastre active și dinamice.” a declarat Conf. Univ. Dr. Anca Pop, Cofondator coordonator NutriSciLabs-Bune practici în nutritie şi NutriTerra, Coordonator program practic Nutriția omului sănătos – în cadrul NSA şi Laboratorului de Cercetare NTSA.