Cele mai frecvente afectiuni cu care se confrunta copiii in timpul verii

Vara, parca mai mult ca oricand, sanatatea copiilor pare a fi in pericol sa fie dezechilibrata de afectiuni, precum toxiinfectiile alimentare, parazitoze intestinale, diaree, toate generate de igiena dificitara si alimentatie precara. Hai sa vedem impreuna care sunt cele mai frecvente afectiuni cu care se confrunta copiii in timpul verii.

Una dintre cele mai dese si mai suparatoare boli ale copilului in sezonul estival este diareea, cauzata de obicei de consumul mare de lichide si de infectii cu mancare stricata. Boala poate duce la scaderea in greutate, deshidratarea pielii, somnolenta, lipsa de interes fata de orice activitate, dureri abdominale sau febra.

O alta afeciune destul de frecventa i  randul copiilor pe timp de vara este gastrita. Boala apare in general din cauza anumitor tabieturi defectuoase: fie mananca prea mult, fie mananca in fuga ca sa iasa la joaca si nu mesteca bine alimentele.

Parazitozele intestinale sunt bolule copiilor de vasta scolara in general, aparute in special pe fondul nerespectarii regulilor elementare de igiena si manifestate uneori prin diaree. Parazitozele intestinale sunt cunoscute dreot boli ale mainilor murdare. Din aceasta categorie fac parte giardioza, oxiuroza, ascaridoza (limbricii), foarte rar tenioza, dar si hepatita, afectiuni care ii dau copilului un somn agitat, scaderea poftei de mancare, anemie, stari de voma, diaree, mancarimi anale.

Toxiinfectia alimentara este, de asemenea, o problema de sanatate frecventa in zilele calduroase. Intoxicatia alimnetara este o boala cauzata de consumul de alimente si bauturi contaminate cu microorganisme patogene precum virusuri, bacterii sau paraziti.

O atentie speciala in sezonul estival trebuie acordata consumului de carne, oua, peste, pateurilor din colt de strada, apei din fantanile de la tara etc.

Praful, apa, pamantul pot fi purtatori de microorganisme daunatoare sanatatii copilului. Printre cele mai frecvente moduri de contaminare se afla procesul de preparare a mancarurilor.

Cum prevenim aceste afectiuni?

  • Poti sa il aperi pe copil de afectiuni daca il inveti sa se spele pe maini cat mai des posibil, ii explici ca nu trebuie sa duca mana la gura mai ales daca nu este splat pe maini, il inveti sa spele fructele si legumele inainte de a le consuma. Ai grija ca micutul tau sa fie tot timpul curat, la fel si hainele pe care le poarta.
  • Alimentele care urmeaza sa fie consumate trebuie spalate bine in prealabil si preparate termic cat mai bine.
  • Mare grija si la piscinele publice, sa nu inghita apa, sa nu foloseasca prosoapele altor persoane, sa nu atinga capacul si vasul de la toaletele publice sau din alte case etc.
  • Un rol important il are si sanatatea dintilor, astfel ca igiena lor si controalele preventive nu trebuie ignorate.
  • Respecta un program alimentar si in vacanta: ofera-i mancare la ore potrivite, pe cat posibil regulate si fara intreruperi.