Cele mai populare diete din prezent, precum și cele care nu prea sunt recomandate de specialiști

Cum apare soarele și vine sezonul cald, femeile (în special) încep să caute tot felul de soluții și diete care să le ajute să mai scape din kilogramele acumulate în sezonul rece. De aceea, astăzi vom scrie despre care sunt cele mai populare diete din prezent, precum și cele care nu prea sunt recomandate de specialiști.

Iată cele mai populare diete din prezent și pe care cei mai mulți dintre specialiști le aprobă:

Dieta mediteraneană

Dieta mediteraneană se dovedește a fi una dintre cele mai echilibrate diete, mai ales pentru că reușește să bifeze șapte criterii esențiale: scăderea în greutate pe termen scurt, pierderea în greutate pe termen lung, prevenirea bolilor cardiovasculare, prevenirea diabetului, confortul, aportul nutrițional recomandat și altele. Proteinele, cerealele integrale, fructele și legumele sunt cele patru componente cheie ale dietei mediteraneene. Este numită astfel deoarece derivă din obiceiurile alimentare și din bucătăria celor care trăiesc de-a lungul coastei Mării Mediterane.

Postul intermitent

Postul intermitent nu schimbă compoziția dietei tale, dar influențează „când” sunt consumate alimentele. Cel mai important aspect al postului intermitent este diferența dintre momentul în care mănânci și când nu, altfel nu restricționezi în niciun fel alimentele cu care ești obișnuit. Este una dintre cele mai proeminente tendințe legate de alimentație, de stilul de viață. Poți alege dintre cele câteva variante de post intermitent. Cea mai cunoscută variantă este 16:8, ceea ce înseamnă că postești 16 ore și apoi mănânci în intervalul de 8 ore. Adică, iei micul dejun la ora 12.00, iar ultima masă este cel târziu la ora 20:00.

Dieta flexitariană

Dieta Flexitariană se bazează pe plante, permițând în același timp cantități modeste de carne și alte produse de origine animală. Este potrivită pentru cei care își doresc să fie vegetarieni în cea mai mare perioadă de timp, dar fără a se despărți definitiv de carne sau produse de origine animală. Este mai versatil decât o dietă vegetariană sau vegană. Vegetarienii evită carnea și alte produse de origine animală, în timp ce veganii evită orice tip de carne, peștele, ouăle, lactatele și produsele alimentare de origine animală.

Iată câteva dintre dietele celebre care nu prea sunt recomandate de specialiști:

Dieta Dukan

Dieta Dukan este o dietă de slăbit în patru faze, bogată în proteine și cu conținut scăzut de carbohidrați. Cea mai dură fază este cea ”de atac” când consumă doar proteine (cam 70% proteine de origine animală și 30% proteine de origine vegetală). Partea bună este că urmând această dietă pe cântar îți vor arăta mai multe kilograme piedute într-un interval de timp mult mai scurt, dar partea deloc neplăcută este că acele kilograme pierdute le poți pune foarte repede la loc, corpul tău nu pea are de unde să-și ia vitaminele și mineralele necesare, în plus poate suferi mai multe dereglări pe termen lung. Este contraindicată celor care au probleme cu inima, care au hipertensiune, diabet etc.

Dieta ketogenică (sau ”keto)

Este destul de cunoscută în ultimii ani și preferată de cei care iubesc carnea și grăsimile. Cei care țin sau au ținut un astfel de regim susțin că au reușit să piardă surplusul de kilograme dorit, doar că specialiștii nu privesc prea încurajator această dietă, mai ales pe termen mediu spre lung, din cauza mai multor efecte adverse, cele mai des menționate fiind diverse afecțiuni gastrointestinale.

Dieta GAPS

Dieta GAPS (acronimul „gut and psychology syndrome”, în traduce ”intestinul și sindromul psihologic”) se bazează pe ideea că sănătatea mintală și fizică este direct influențată de alimentație, în special de sănătatea intestinelor, de flora intestinală. Dieta respectivă încurajează consumul alimentelor care nu sunt greu de digerat. Pe termen scurt spre mediu, această dietă poate avea beneficii, dacă cel care o urmează nu are anumite intoleranțe, dacă poate consuma murături etc, dar pe termen lung acesta poate expune unor deficiențe nutriționale.