Cele mai simple solutii pentru cresterea imunitatii copilului

Primii trei ani din viata copilului tau au un rol crucial in dezvoltarea imunitatii lui. Modul in care aceasta se dezvolta va avea efecte pe tot parcursul vietii. Ecosistemul in care traim contine factori biotici (sunt clasificati in fauna si flora si includ animale, plante, ciuperci, bacterii, etc.) si abiotici (includ factorii neinsufletiti, cum ar fi lumina solara, solul, panza freatica, vantul, etc.) ce contribuie substantial la dezvoltarea imunitatii si sanatatii copilului tau.

In acest material iti prezentam cateva sugestii despre cum ai putea sa cresti, prin expunere la factori naturali, imunitatea si starea de sanatate a copilului tau.

Citeste si: Alimentatia copilului: 10 surse de vitamina D

Expunerea la factori naturali

Copilul trebuie expus, treptat, la factori naturali ca razele soarelui, noroi, nisip, ploaie, etc. Probabil acum iti revin amintiri din copilarie de pe vremea cand te jucai in ploaie si sareai in toate baltile, faceai baie intr-o covata (cadita) umpluta cu apa de la fantana in zilele toride de vara, mergeai descult prin iarba din curtea bunicilor, si alte senzatii de neuitat din punct de vedere senzorial. Nu iti priva copilul de aceste experiente! Nu iti fie frica! Copilul este ca un burete ce absoarbe informatii, inclusiv la nivelul organismului.

Sistemul imunitar al copilului inglobeaza si ,,retine’’ (da, sistemul imunitar are memorie proprie!) microorganismele cu care intra in contact de-a lungul dezvoltarii sale si creeaza mecanisme de aparare ce devin din ce in ce mai complexe si eficiente odata cu expunerea la diferiti factori pe termen lung.

Cand mergi la gratar in natura, daca nu exista factori de risc precum cioburi de sticla, materiale de constructii sau orice alt pericol pentru piciorusele copilului tau, lasa-l sa umble descult! Daca este destul de cald, poti sa ii dai tricoul jos sau sa ii pui un maiou lejer. Lasa-l sa observe natura, sa atinga florile si frunzele, sa manance fructe culese din padure si orice consideri ca poate explora si este sigur pentru el.

State nordice precum Danemarca, Rusia si Norvegia au ca si scop secundar pentru crese si gradinite nu doar dezvoltarea psiho-emotionala a copilului, ci si dezvoltarea imunitatii si a conexiunii cu natura.

Citeste si: Copilul are nevoie de cat mai multa joaca afara!

Alimentatia echilibrata

Printr-o alimentatie echilibrata, organismul copilului ,,face cunostinta’’ cu elemente nutritive diversificate. Cateva alimente care ajuta la dezvoltarea imunitatii sunt:

  1. Usturoiul – pune cativa catei de usturoi la cuptor cu putin ulei de masline timp de 20 de minute. Din acestia, fa o pasta din care poti sa adaugi cate putin in mancarea copilului (bebelusilor mai mici de 10 luni nu li se recomanda usturoiul). Asigura-te ca, gustul mixului final nu este prea intepator, astfel incat copilul sa nu doreasca sa il manance.
  2. Marul – zicala englezeasca ,,An apple a day keeps the doctor away’’ (traducere: un mar pe zi tine doctorul la distanta) nu da gres. Fibrele si vitaminele din mar sunt un scut perfect anti raceala.
  3. Fructe si legume de culoare portocalie – cum ar fi morcovul, portocala (citricile nu trebuie introduse in meniul unui bebelus mai devreme de varsta de 1 an), pepenele galben contin beta caroten ce previn racelile si gripa.
  4. Varza – este o sursa indispensabila de zinc (nu trebuie introdusa in meniul unui bebelus mai mic de 1 an).

Un program de somn corect

Pe timpul somnului, organismul copilului se reface, se recupereaza dupa ce, pe timpul zilei, a intrat in contact cu diversi factori externi. Somnul nesatisfacator sau insuficient poate crea carente de vitamine si minerale ce pot dezechilibra sistemul imunitar.

Sfatul Superbebe: Aminteste-ti cum este sa fii copil si bucura-te impreuna cu puiul tau de natura, mancare sanatoasa si un somn bun!

Autor: Andronache Codrina-Ioana