Cheaguri de sange in timpul sarcinii. Cum le previi?

Nu te panica daca te confrunti cu cheaguri de sange in timpul sarcinii. Sfatul este sa iti consulti doctorul pentru cele mai bune indrumari cu privire la aceasta afectiune. Intre timp, documenteaza-te despre cauzele cheagurilor de sange care pot aparea in timpul sarcinii si cum le poti preveni. Nu lasa rutina si sedentarismul sa iti afecteze atat sanatatea ta, cat si pe cea a bebelusului.

Sangele se coaguleaza (incheaga) atunci cand vasele de sange sunt deteriorate sau vatamate. Are rolul de a repara „stricaciunile” si de a restabili buna functionare a sistemului circulator.

Pe de alta parte, sangele circula incontinuu prin tot organismul, pana la inima si inapoi. Daca el sta pe loc, atunci se pot forma cheaguri de sange care se mai numesc si trombi.

Sangele devine o problema atunci cand se coaguleaza cand nu este necesar, cand vasul de sange nu este deteriorat sau vatamat si astfel iau nastere cheagurile de sange sau trombii, scrie Sfatul Medicului.

Citeste si Migrenele ce apar in timpul sarcinii indica afectiuni vasculare

Cauzele cheagurilor de sange in timpul sarcinii

  • Daca ai suferit o alta problema medicala si a trebuit sa stai in pat o lunga perioada;
  • Daca ai stat foarte mult pe scaun in timp ce calatoreai sau pe scaunul de la birou ori ai stat un timp mult mai indelungat cu picioarele incrucisate;
  • Se pot forma cheaguri de sange chiar daca nu bei suficienta apa sau alte lichide pentru a te hidrata;
  • Daca ai suferit o interventie chirurgicala recent;
  • Daca ai probleme cu greutatea si iti afecteaza atat rinichii, cat si ficatul;
  • Daca ai colesterolul ridicat;
  • Daca familia ta a suferit de aceasta afectiune, atunci exista riscul sa se transmita pe cale ereditara.

Cele mai comune cauze ale aparitiei cheagurilor de sange in timpul perioadei de sarcina sunt obezitatea sau problemele de greutate, fumatul si daca ai varsta mai mare de 35 de ani, precizeaza Mom Junction. 

In aceeasi directie, a fost realizat un studiu, luandu-se in calcul perioada cuprinsa intre 1995 si 2009, in care cercetatorii au analizat 400.000 de femei insarcinate. In urma studiului, femeile insarcinate care sufereau de obezitate sau aveau probleme cu greutatea au avut un risc de patru ori mai mare sa dezvolte cheagurile de sange. Totodata femeile care au ales ca metoda de nastere operatia de cezariana si au avut sangerari mari, au nascut prematur ori au au avut alte nasteri in trecut, au prezentat un risc de doua ori mai mare de a dezvolta cheaguri de sange in comparatie cu mamele care nu s-au confruntat cu experientele mentionate in studiu, scrie Mom Junction.

Citeste si 4 evaluari de rutina!

Un alt factor al aparitiei cheagurilor de sange a fost nasterea unui copil decedat care a avut un risc de sase ori mai mare de a dezvolta trombi.

Complicatii pe care le poti avea in timpul sarcinii

Cheagurile de sange iti pot incurca planurile fiind periculoase atat pentru tine, cat si pentru fat. Uite care sunt complicatiile care pot aparea in timpul perioadei de sarcina:

  • Probleme ale placentei, acel organ atasat de peretii uterului cu rolul de a da oxigen si substante nutritive bebelusului;
  • Avort;
  • Infarct;
  • Restrictia de crestere intrauterina (RCIU), atunci cand „fatul nu are capacitatea de a ajunge la potentialul maxim de crestere determinat genetic”, scrie euromaterna.ro;
  • Preeclampsia, hipertensiunea arteriala si exces de proteina in urina;
  • Accident vascular cerebral;
  • Nasterea prematura;
  • Embolismul pulmonar sau cheagul de sange in interiorul unui vas de sange care alimenteaza plamanii si inima;
  • Tromboza, formarea unui cheag de sange si circulatia lui inspre o zona vitala, potrivit centrului medical Regina Maria etc.

In majoritatea cazurilor, doctorul va trata cheagurile de sange la fel cum isi trateaza ceilalti pacienti care sufera de o astfel de afectiune.

Ca sa previi cheagurile de sange este necesar sa faci sport, dar si in acest caz este indicat sa respecti recomandarile medicului cu privire la activitatile fizice in perioada de sarcina. Este necesar sa fii hidratata tot timpul, sa incerci sa te ridici de cateva ori atunci cand stai prea mult pe scaun. De altfel, poti purta lenjerie de compresie in timpul sarcinii pentru a reduce umflaturile picioarelor, scrie Mom Junction.

Citeste si Ingrijirea spitaliceasca a unui bebelus prematur