Chimioterapia, pentru copii si mame. Majoritatea citostaticelor sunt extracte din plante

Iata un mic exercitiu de imaginatie pe care dr. Serban Negru, medic primar oncolog si manager al Centrului OncoHelp de la Timisoara, ne-a sfatuit sa-l facem, pe loc. La Scoala de Boli Rare pentru Jurnalisti, editia a VIII-a, noi, cei din public, am acceptat ingeniosul joc. Astfel, la cuvintele pe care le auzeam, de tipul „cancer”, „chimioterapie” sau „tratament naturist”, trebuia sa notam o asociere sau o legatura a acestor cuvinte, mai exact sa le dam… un sinonim. Fiecare a perceput, la auzul acestor expresii, ceva placut sau mai putin placut, insa cate dintre aceste asocieri au fost si adevarate? Cui i se datoreaza rata de supravietuire mult mai mare in prezent? Chimioterapia – pe intelesul celor mari si celor mici – asa cum a tinut sa ne explice medicul oncolog, dr. Serban Negru de la Oncohelp. 

Conf. Dr. Serban Negru, medic primar oncolog si manager al Centrului OncoHelp de la Timisoara

In mentalul colectiv, cuvantul „cancer” este asociat instantaneu cu „moarte”. Atunci cand i se comunica diagnosticul, pacientul simte o amenintare vitala imediata. Daca stam sa ne gandim, de multe ori, folosim cuvantul cancer nu doar cu sens peiorativ (n.r. dispretuitor), ci si ca adjectiv, de pilda „Cat de frig este afara?”, „Cancer!” se va raspunde. In presa, se mai foloseste expresia „cancerul societatii romanesti”. De multe ori, acest cuvant este folosit pentru a demonstra ceva ce nu poate fi mai rau, un fel de structura a raului. Mai sunt si alte cuvinte, de exemplu, „ciuma” sau „lepra”, care intra in mentalul colectiv.

De ce chimioterapia este asociata cu un lucru rau? Un exemplu poate fi Hollywood-ul, prin filmele sale. Uitati-va cum este prezentat, intr-un film, un caz de cancer in care o persoana face chimioterapie. Intotdeauna isi varsa stomacul si la sfarsit moare? Sau careia ii cade parul sau i se intampla alte scene oribile, exagerate? Realitatea este ca majoritatea citostaticelor sunt rezonabil tolerate, o minoritate dintre chimioterapii dau caderea parului, greata si varsaturile sunt, mai nou, foarte rare datorita tratamentelor antiemetice si totusi perceptia este aceasta.

Perceptia tratamentului naturist, in general, este semnificativ mai buna decat a chimioterapiei. De ce? Pentru ca tratamentele naturiste stiu sa isi faca reclama si pentru ca in spatele lor este doar reclama. In fapt, nu au nicio dovada stiintifica si totusi reusesc sa convinga.

Citeste si Cum poti preveni cancerul de san si unde iti poti face o consultatie gratuita in Romania?

Mai mult de jumatate dintre citostatice sunt extracte din plante. Cum au ajuns citostaticele sa fie considerate ceva chimic, toxic, artificial, cand ele se obtin prin purificarea unor extracte din plante?

Statistica publicata in Jurnalul Englez de Medicina/Foto prezentare dr. Serban Negru, Scoala de Boli Rare pentru Jurnalisti, Timisoara (2019)

Exista un grafic, facut acum zece ani, care arata supravietuirea globala a copiilor cu leucemie acuta limfoblastica. Cat era supravietuirea in fata acestei boli acum 70 de ani, la copii? Zero.

Toti copiii care sufereau de leucemie acuta mureau intr-un interval de un an. Citostaticele s-au inventat prin anii ’60. Cei care s-au tratat in anii ’68 – ’70, 10% dintre acestia erau in viata la zece ani. Doi ani mai tarziu, ’70 – ’72, deja vorbim despre 20% supravietuire la varsta de zece ani. Saltul imens se intampla in anii ’70 – ’80, iar bolnavii tratati in anii 2006 – 2009, supravietuirea la varsta de zece ani a fost de 90%.

Prin urmare, noua copii din zece care au astazi leucemie acuta se vindeca. Chimioterapia nu este ceva care doar ajuta, chimioterapia vindeca. Este foarte important de inteles ca, in oncologia pediatrica, peste 80% dintre copii se vindeca. Nu sufera putin pentru ca ulterior sa moara, asa cum este prezentata gresit chimioterapia. Acesti copii fac chimioterapie si ajung sa-si vada nepotii.

Supravietuirea neta la cinci ani in Anglia si Tara Galilor, intre 1971 si 2011/Foto prezentare dr. Serban Negru, Scoala de Boli Rare pentru Jurnalisti, Timisoara (2019)

Cat de departe a ajuns medicina? In 1913, supravietuirea la cinci ani era de 10%, in 2012 supravietuirea a fost de 68%. Saltul acesta de la 10% la aproape 70%, pe parcursul a 100 de ani, spune multe despre noi ca medicina si cate am invatat sa facem pentru oncologie. Ce a facut acest salt calitativ in controlul cancerului? Chimioterapia.

Citeste si Diagnosticul de cancer la san: o poveste pentru micutul tau

Daca ai o supravietuire la cinci ani de 70%, vorbim despre o situatie in care cancerul devine o boala cronica, controlabila si care poate fi stapanita pe o perioada foarte lunga de timp, chiar mai lunga decat perioada sperantei de viata.

Adjuvant Calculator/Foto prezentare dr. Serban Negru, Scoala de Boli Rare pentru Jurnalisti, Timisoara (2019)

Un exemplu de caz clasic

Unei femei de 48 de ani, care a facut operatie pentru cancer de san – o tumora de sase centimetri – i se gasesc, dupa operatie, patru ganglioni in axila. Nu are metastaze vizibile la un tomograf complet si nu sufera de alte boli. Exista un program online, Adjuvant Calculator se numeste, unde se pot adauga toate aceste informatii.

Programul respectiv arata in felul urmator. Daca femeile acestea, dupa operatie, nu mai fac nimic, adica dupa ce dispare tumora de san, peste zece ani mai sunt in viata. Mai putin de un sfert: 23,3% dintre ele. 75,4%, mai mult de trei sferturi, mor datorita recidivei de cancer, in timp ce 1,3% mor din alte cauze.

De ce mor trei femei din patru in situatia in care nu aveau metastaze vizibile? Ele la operatie deja aveau insamantate metastaze minuscule, microscopice. Aparent, la tomograf, nu aparea nicio metastaza. Aceasta este o mare problema cu care se lupta medicii oncologi, cu aceasta capacitate nefericita a cancerului de a disemina, de a metastaza.

Cu alte cuvinte, din 100 de femei care fac operatie si tratament medical, vor scapa 67%, adica doua femei din trei. Chimioterapia injumatateste probabilitatea de recidiva.

Nota redactiei despre Asociatia OncoHelp

Spitalul OncoHelp a fost fondat in anul 2004, initial sub forma unui cabinet medical situat intr-un apartament de trei camere la parterul unui bloc, in Timisoara. Constructia spitalului a inceput inca din 2006 finalizandu-se trei ani mai tarziu si urmand ca, in anii urmatori, cladirea sa se extinda si mai mult. In prezent, Centrul OncoHelp este cel mai mare spital de oncologie din vestul tarii avand peste 250 de angajati si peste 50 de medici specialisti. Tot aici se afla si sediul disciplinei de Oncologie a Universitatii de Medicina si Farmacie „Victor Babes” din Timisoara fiind totodata singurul spital universitar de oncologie care nu apartine retelei de spitale a Ministerului Sanatatii.

Citeste si Asociatia BLONDIE: Copiii bolnavi abandonati in spitale nu mai sunt singuri!

Autor prezentare chimioterapie: Dr. Serban Negru, medic primar oncolog, Oncohelp