Cum ai grijă de sănătatea inimii?

Știai că…bolile cardiovasculare reprezintă cauza numărul 1 de deces în ţara noastră? Dar că mortalitatea prin boli cardiovasculare este de 3 ori mai mare decât cea provocată de cancer!? Știai că în fiecare oră apar, în medie 5, cazuri noi de insuficiență cardiacă și că la fiecare 30 de minute, un român moare de infarct?

Dl dr Iulian Călin, medic cardiolog interventionist, de la Spitalul Monza ne-a explicat mai multe despre care sunt cele mai frecvente afecțiuni cardiovasculare întâlnite în România, ce trebuie să știm despre tensiune, ce înseamnă colesterol mărit, precum și cum să ai grijă de sănătatea inimii.

Boli cardiovasculare=stil de viață nesănătos?

La ateroscleroză contribuie o serie de factori: unii care nu sunt modificabili, și anume, factorii genetici – persoanele care au în familie antecedente de infarct miocardic acut la vârste tinere, la mama sau la tată, sub 60 de ani, acest lucru se poate moșteni, sexul – bărbații sunt mai predispuși la această boală și o serie de factori care sunt modificabili – și aici vorbim despre hipertensiune arterială, colesterol și trigliceride crescute, obezitate, sedentarism, diabet zaharat. După cum vedeți mulți dintre factorii de risc derivă din stilul nostru de viață. Și-așa cum putem observa cu ochiul liber, noi, în România nu suntem educați, să spunem așa, pentru un stil de viață sănătos. Avem un regim alimentar bazat, în principal, pe grăsimi saturate, nu suntem încurajați să facem suficientă mișcare, să mergem des la medic, ca să ne dea sfaturile necesare, să ne măsoare tensiunea arterială, să ne spună să facem analize uzuale o data la doi ani, și lucrurile se perpetuează.” susține dr. Iulian Călin.

Tensiunea arterială: la ce numere să fim atenți

”Tensiunea arterială normală este considerată, ca valori, pentru cea sistolică, între 90 și 130. Deja se consideră că la 130 este o valoare a tensiunii normal-înaltă, începi să faci hipertensiune și ar fi bine să ai mai mult grijă de stilul tău de viață. Iar diastolica între 60 și 80. Acestea sunt valorile acceptate.(…) La hipotensiune -valorile sunt situate mai jos de cifrele enumerate. Ce este mai jos de 90 și 60 este hipotensiune, dar lucrul acesta este mult mai puțin frecvent în cadrul populației și să spunem așa, că nu ne îngrijorează foarte mult. Este mult mai rău să ai tensiune arterială peste valorile normale” a explicat medicul cardiolog intervenționist.

Urmărește mai multe aici:

Interviu realizat de Inga Stoian, Redactor-șef www.Superbebe.ro