Cupele menstruale, din perspectiva specialistilor: avantaje, dezavantaje, indicatii si contraindicatii

Cupele menstruale sunt o metoda alternativa de folosire in timpul menstruatiei. Ce sunt cupele menstruale, care sunt recomandarile, dar si contraindicatiile si cum trebuie sa ai grija de igiena ta intima, ne explica dr. Anca Panaitescu, medic specialist Obstetrica-Ginecologie si dr. Iulia Huluta, medic Obstetrica-Ginecologie.

Desi aparute in urma cu multi ani, fiind pe piata din anii 1930, cupele menstruale au devenit populare recent, iar ultimele studii in acest domeniu arata ca doar 45-50% dintre femei stiu de existenta acestui produs, iar dintre acestea un procent si mai mic ar fi dispuse sa incerce cupa menstruala ca si metoda alternativa tampoanelor sau absorbantelor clasice in perioada menstruatiei.

Ce este cupa menstruala?

Dr. Anca Panaitescu, medic specialist Obstetrica-Ginecologie, Spitalul Clinic Filantropia din Bucuresti

Cupa menstruala este un dispozitiv medical, fabricat din silicon sau termoplastic, asemanator unui clopotel care se utilizeaza intern, intravaginal, in timpul menstruatiei. Aceste dispozitive au rolul de a colecta, comparativ cu tampoanele intravaginale care au rolul de a absoarbe, sangele eliminat.

Un studiu ce a inclus 110 femei a comparat utilizarea cupelor menstruale cu cea a tampoanelor intravaginale. Rezultatele au aratat ca 91% dintre aceste femei au fost mai multumite de cupa menstruala si sunt dispuse sa o foloseasca din nou.

Citeste si Cupele menstruale pot creste sansele de a ramane mai repede gravida

Nota informativa (nota redactiei):  In functie de producatori si dimensiuni, preturile pentru cupele menstruale pornesc de la 56 de lei (prin oferta promotionala) pana la peste 120 de lei. Cupele menstruale sunt de diverse culori. Ca mod de prindere, pot fi cu bulb, codita sau inel, iar ca marimi acestea pot fi numerotate (1, 2, 3, etc.) sau notate cu litere (marimea A, marimea B, etc.).

Cum se foloseste cupa menstruala?

La momentul actual exista pe piata un numar mare de produse de la firme diferite. Cupele

Dr. Iulia Huluță, medic rezident Obstetrica-Ginecologie, Spitalul Clinic Filantropia din București

menstruale variaza in ceea ce priveste culoarea sau dimensiunile, conceptul de baza fiind acelasi. De exemplu, femeile care au avut una sau mai multe nasteri vaginale pot avea nevoie de o cupa de dimensiuni usor mai crescute, alegerea acesteia se face in functie de fiecare femeie si trebuie facuta cu rabdare, pentru a gasi cupa perfecta, atat din punctul de vedere al confortului, cat si al sigurantei.

Instructiunile de utilizare detaliate se gasesc pe prospectul fiecarui produs. Primul pas este spalarea mainilor cu apa si sapun, apoi cupa se pliaza intre degete si se introduce in vagin, unde se elibereaza presiunea, iar aceasta se va deschide in jurul colului uterin. Daca aceasta cupa este introdusa corect nu ar trebui sa provoace nici un fel de disconfort, desi unele femei relateaza ca in primele luni de utilizare au avut un usor disconfort care a disparut treptat.

Este extrem de important sa respectam instructiunile de igienizare. Cupa trebuie sterilizata (prin fierbere in apa timp de 2-3 minute in functie de recomandarile producatorului) dupa fiecare perioada menstruala si depozitata corespunzator in recipentul destinat.

De asemenea, pe cupemenstruale.ro, poti vedea, orientativ, ce marime ti s-ar putea potrivi, conform tabelului urmator:

Captura Tabel de pe cupemenstruale.ro

Avantajele utilizarii cupelor menstruale

In functie de producator, exista cupe menstruale care pot fi folosite pana la 10 ani, astfel un prim avantaj ar fi cel economic.

Poate fi folosita si de femeile alergice la latex.

Nu absoarbe lichidele, asadar nu impiedica lubrifierea fiziologica a vaginului asa cum se intampla in cazul tampoanelor intravaginale.

Daca este pozitionata corect, cupa menstruala ofera siguranta pana la 8-10-12 h. Totusi, ca recomandare, cupa ar trebui sa fie golita odata la 4-5 h, nu doar in cazul femeilor care au flux abundent, ci in general.

Dezavantajele utilizarii cupelor menstuale

Cupa menstruala nu este indicata virginelor pentru ca exista posibilitatea deteriorarii himenului, de asemenea cupa nu poate fi folosita de femeile care au prolaps genital.

Folosirea cupei menstruale in cazul femeilor cu DIU (dispozitiv de contraceptie intrauterin) este discutabila. Riscul de a extrage DIU prin succtiune este destul de mic, iar pentru a fi evitat trebuie sa aplicam o usoara presiune pe cupa atunci cand o scoatem pentru a scadea succtiunea si a extrage cupa usor fara sa tragem de col sau de firul DIU.

Risurile medicale legate de folosirea cupei sau a tampoanelor intravaginale: infectiile vaginale si sindromul de soc septic.

Nota informativa (nota redactiei): Sindromul de soc toxic este o boala cauzata de bacterii precum stafilococul auriu si streptococul de grup A. Inmultirea bacteriilor sunt asociate si cu produsele de igiena, cum ar fi tampoanele, dar si cu anumite interventii chirurgicale.

Persoanele afectate pot avea o senzatie generala de disconfort, insotita de febra ridicata, confuzie si ameteala. Pe masura ce evolueaza, sindromul poate provoca scaderea tensiunii arteriale, varsaturi, diaree sau probleme ale pielii. Sfatul este ca, in aceste cazuri, sa te prezinti de urgenta la medicul specialist. Este recomandat sa folosesti tampoane cu putere de absorbtie redusa sau cupe menstruale, sa nu utilizezi acelasi tampon mai mult de opt ore si sa le pastrezi intr-un loc sigur pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor, scrie Doza de sanatate.

Riscurile medicale

Studiile care compara siguranta cupelor menstruale cu cea a tampoanelor intravaginale arata ca nu exista diferente semnificative in ceea ce priveste riscul de infectie vaginala sau de sindrom de soc septic.

In cazul infectiilor vaginale exista trei factori principali care favorizeaza dezvoltarea acestora in timpul menstruatiei si anume:

  • acumularea de sange in tractul genital inferior;
  • cresterea pH vaginal de la 4.2 la aproximativ 7.4;
  • existenta concomitenta a oxigenului si a dioxidului de carbon in vagin.

Aceste trei conditii sunt indeplinite atat in cazul cupelor menstruale cat si in cazul tampoanelor intravaginale, favorizand dezvoltarea infectiilor vaginale cu stafilococul auriu. Exista studii care arata o frecventa mai mare a iritatiilor mucoasei vaginale in cazul utilizarii cupelor menstruale, iritatia vaginala fiind considerata un cofactor in aparitia infectiilor vaginale.

Cupele menstruale nu sunt recomandate femeilor care au infectii vaginale frecvente, motivul fiind clar: stagnarea sangelui ofera un mediu propice bacteriilor sa se dezvolte si sa ascensioneze catre cervix, determinand complicatii.

Femeile sunt libere sa isi aleaga cea mai potrivita si confortabila metoda de protectie in perioada mestruatiei, fiind recomandat sa discute cu medicul ginecolog pentru a lua cea mai buna decizie. De asemenea, extrem de importanta este respectarea stricta a regulilor de igiena, atat in cazul tampoanelor intravaginale cat si in cazul cupelor menstruale, schimbarea/golirea la intervale scurte de timp fiind extrem de importanta.

Citeste si Ingrijirea intima la fetite

Autori: Dr. Anca Panaitescu, medic specialist Obstetrica-Ginecologie si dr. Iulia Huluta, medic Obstetrica-Ginecologie, Spitalul Clinic Filantropia, Bucuresti