Depresia la copii, o problema tot mai serioasa

Depresia este una dintre cele mai raspandite boli ale mileniului trei, iar Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca aproximativ 264 de milioane de persoane de toate varstele sunt afectati. Cu toate acestea, foarte putini vorbesc despre faptul ca tot mai multi copiii si adolescenti sufera de depresie, in Statele Unite fiind diagnosticati aproximativ 1,9 milioane de copii cu varste intre 3 si 17 ani, potrivit Children’s Mental Health.

Potrivit psihologului Andra Tanasescu, vicepresedinte al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica (INLPSI), depresia la copii este o problema tot mai serioasa, iar semnele acesteia in randul copiilor pot fi variate, insa exista cateva elemente comune care ar trebui sa ne ingrijoreze:

(1) iritabilitatea si/sau furia se manifesta adesea in randul copiilor care dezvolta, initial forme usoare de depresie, dar care se pot acutiza destul de repede daca nu sunt ameliorate;

(2) simptome care se manifesta prin dureri corporale, in special la nivelul muschilor, stari permanente de neliniste, stres in timpul despartirii de parinti;

(3) pierderea interesului fata de activitatile obisnuite,

(4) retragerea din activitati sociale placute pana in acel moment;

(5) dificultati de concentrare;

(6) fuga de acasa sau discutii despre acest subiect cu alti prieteni pe Facebook;

(7) discutii despre moarte si sinucidere;

(8) apetit crescut sau scazut, schimbarea brusca a greutatii corporale (in special prin luarea de kilograme in plus),

(9) comentarii pe retelele sociale care indica lipsa de speranta sau stima de sine scazuta.

Psiholog Andra Tanasescu

Desigur, semnele difera de la copil la copil, iar in cateva cazuri exista posibilitatea sa nu identificam niciunele dintre aceste semne, intrucat copiii din ziua de azi sunt tot mai inteligenti si stiu cum sa-si ascunda emotiile mai bine decat o faceam noi acum una sau doua generatii. Noi cand doream sa plangem, plangeam pur si simplu. Cand eram suparati, ne manifestam ca atare; si partea buna este ca ne trecea supararea destul de repede. In zilele noastre, un copil poate tine o suparare in el pentru un timp indelungat, iar aceasta auto-impunere ii poate afecta vizibil viata: devine tot mai irascibil, furios, agresiv si poate lua decizii pripite care uneori ii pot pune in pericol viata (consum excesiv de droguri, alcool, ganduri si tentative suicidale)”, explica psihologul Andra Tanasescu.

         Cum ne putem ajuta copilul ca sa invinga depresia?

Specialistul este de parere ca parintii trebuie sa fie primii care sa identifice anumite derapaje de comportament ale copilului si sa apeleze la profesionisti specializati in psihologia copilului pentru a primi un plan de recuperare. De asemenea, pentru a ameliora simptomele depresiei, psihologul Andra Tanasescu le recomanda parintilor sa urmeze anumiti pasi:

  1. Incurajati copilul sa iasa zilnic din casa si sa faca miscare (nu trebuie neaparat sa faca sport, ci o plimbare impreuna cu familia il poate ajuta)
  2. Supervizarea lui atunci cand urmeaza un tratament medicamentos (daca un specialist ii recomanda un tratament medicamentos, este foarte important sa-i monitorizam fiecare etapa din tratament, astfel incat copilul sa il respecte)
  3. Faceti-va timp pentru a vorbi! Unii copii nu stiu sa-si verbalizeze emotiile, insa cu rabdare si cu ajutorul unui psiholog. Este foarte important sa invatam sa-i ascultam si sa le castigam increderea.
  4. Schimbarea alimentatiei. Uneori, excesul de toxine din mancaruri nesanatoase pot avea efecte nebanuite asupra starii noastre psihice si de fizice, pe termen lung.

 

Andra Tanasescu, vicepresedinte al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica INLPSI, este Psiholog, Trainer NLP si Consultant Panorama Sociala.