Despre igiena alimentară și cum să prevenim contaminarea alimentelor

Nutriția și igiena alimentară sunt interconectate între ele. Potrivit estimărilor oferite de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), aproximativ 1 din 10 persoane din lume se îmbolnăvește după ce a consumat alimente contaminate. Aproximativ 420 000 de oameni mor în fiecare an din cauza îmbolnăvirii în urma contaminării alimentelor. 40% dintre cei care se îmbolnăvesc astfel sunt copii sub 5 ani. În lume, aproximativ 125 000 de copii din lume mor în fiecare an din cauza alimentelor contaminate. De aceea dorim să aducem în prim plan acest subiect, să-l conștientizăm pe deplin, să vorbim despre igiena alimentară și cum să prevenim contaminarea alimentelor, ca să rămânem noi și cei dragi nouă sănătoși.

Bolile din cauza consumului de alimente contaminate sunt afecțiuni transmise prin alimente și cauzată de bacterii, viruși, paraziți sau de anumite substanțe chimice (toxine). Contaminarea cu substanțe chimice poate duce la otrăvire acută sau la boli pe termen lung, cum ar fi cancerul. Multe boli transmise de alimente pot duce la afecțiuni de de lungă durată și chiar la deces.

Bolile transmise alimentar se împart în infecţii (în alimente sunt prezenţi germenii), intoxicaţii (în alimente sunt prezente numai toxinele produse de germeni), toxiinfecţii (în alimente sunt prezenţi germenii şi toxinele lor).

Cercetătorii au identificat peste 250 de boli transmise prin alimente. Cele mai multe dintre ele sunt infecții, cauzate de o varietate de bacterii, viruși și paraziți, prioni. Din ce în ce mai multe substanțe chimice s-au dovedit a fi dăunătoare corpului dacă sunt ingerate prin alimente.

Simptomele pe care le poți simți după consumul de alimente contaminate sunt:

-Durere de cap

-Greaţă

-Vărsături

-Dureri/crampe abdominale

-Diaree

-Lipsa poftei de mâncare

-Stări de moleașeală, stări letargice etc

Atenție la expunerea la substanțe chimice toxice din alimente, acestea pot afecta sistemul imunitar, pot influența dezvoltarea, poate provoca cancer, leziuni neurologice și renale, probleme hormonale, probleme de reproducere, avort spontan la femeile însărcinate sau moartea nou-născuților etc.

Lista produselor cu cea mai mare probabilitate de a provoca boli alimentare (atenție și la mâncărurile care conțin aceste produse):

-Pui, vită, porc, curcan

-Legume si fructe

-Lapte crud, brânză, alte produse lactate

-Ouă crude sau nepreparate termic suficient

-Fructe de mare și crustacee nepreparate termic suficient

-Germeni

-Făina crudă etc.

Cauzele contaminării

Alimentele se pot contamina oricând, fie de la solul unde cresc, în timpul procesării, spălării, ambalării, preparării etc. Fecalele animalelor pot contamina produsele. Condițiile proaste dintr-o fabrică de producție pot permite bacteriilor să se dezvolte. Lucrătorii de la restaurant care nu se spală corect pe mâini pot răspândi boli alimentare. Un câmp irigat cu apă contaminată poate afecta fructele și legumele înainte de recoltare etc.

Cele mai cunoscute boli de origine alimentară sunt: salmonella, stafilococul, clostridium perfringens, clostridium botulinum, adenovirus, rotavirus, astrovirus, Hepatita A sau E, diverși paraziți (giardiază, amebiază, toxoplasmoză etc).

Principalele reguli de igienă alimentară:

-Atenție la apa potabilă,

-Spală-te întotdeauna pe mâini cu apă și săpun înainte de sau după manevrarea alimentelor .

– Evită contactul dintre alimentele crude si alimentele gătite sau gata de consumat (risc de contaminare încrucişată: trecerea microbilor de la un aliment la altul).

-Probabilitatea să te infectezi este mai mare atunci când ești la un local, decât acasă, de aceea alege cu atenție restaurantul.

-Asigură-te că știi originea fructelor și legumelor alese și întotdeauna spală-le bine cu rigurozitate.

-Verifică etichetele, termenul de valabilitate etc

-Curăță și dezinfectează bine suprafețele din bucătărie (inclusiv ustensilele, tocătoarele etc).

S-ar putea să te intereseze și: Pericolul din frigider – reguli de igiena pentru pastrarea alimentelor