Drag parinte, cum ai grija de inima copilului tau?

Astazi, 4 mai, este Ziua Nationala a Inimii. De aceea, este un bun prilej de a ne gandi mai mult la sanatatea propriei inimi, dar si la sanatatea celor mai dragi noua. Iar principala intrebare pe care ti-o adreseaza Superbebe.ro este ,,Drag parinte, cum ai grija de inima copilului tau?”

Stiai ca in Romania, bolile cardiovasculare reprezinta cauza numarul 1 a mortalitatii premature? Ba mai mult de atat, la ora actuala, mortalitatea provocata de aceste afectiuni este de 3 ori mai mare decat cea provocata de cancer.

Citeste si: Stiai ca de 3 ori mai multi romani mor din cauza bolilor cardiovasculare?

Si unele dintre cele mai dureroase intrebari sunt cele legate de copii: de ce tot mai multi copii sufera de boli cardiovasculare? De ce exista o crestere alarmanta a cazurilor de copii cu hipertensiune arteriala? Si cum putem preveni toate aceste afectiuni? Pentru ca toti parintii isi doresc acelasi lucru: un copil fericit cu o inima sanatoasa.

Exista situatii in care copiii se imbolnavesc de inima din cauza unor boli genetice dobandite in perioada intrauterina. 9 din 1.000 de copii vin pe lume cu o malformatie cardiaca congenitala, potrivit dr. Oren Iancovici, directorul general al Centrelor de Excelenta ARES. Acest lucru inseamna ca, anual, in Romania, se nasc aproximativ 1200 de copii cu malformatii cardiace congenitale.

Citeste si: Electrocardiograme gratuite pentru copiii sub 12 ani, la Centrele de Excelenta ARES

In unele cazuri, simptomele nu sunt evidente si produc intarzieri in diagnosticare. Alteori, simptomele sunt foarte clare si impun consultul medical.

Diagnosticul acestor boli se pune pe baza a numeroase aspecte, pornind de la tabloul clinic, pana la investigatii ample, precum: Ecocardiografia fetala, Ecocardiograma, Electrocardiograma, Radiografia toracica, Pulsoximetria, Cateterizare cardiac, Imagistica prin rezonanta magnetica, scrie sfatulmedicului.ro. Exista insa si defecte cardiace mai putin grave care nu pot fi diagnosticate decat mai tarziu in copilarie.

Tot mai ingrijorator este si fenomenul problemelor cardiace la copii mai mici si mai mari din cauza unui stil de viata nesanatos, adica sedentarismului, alimentatiei haotice si pe baza de fast si junk food, stresului si oboselii etc.

Un studiu realizat in anul 2011 de catre cercetatorii australieni a scos la iveala faptul ca inca de la varsta de 6 ani, copiii sedentari, cei care petrec zilnic ore in sir in fata computerului si televizorului, prezinta primele semne care indica susceptibilitatea la boli cardiace si hipertensiune arteriala, potrivit publicatiei Journal of the American Heart Association.

Iar principala vina le revine in multe cazuri, parintilor, pentru ca nu le-au explicat micutilor de ce este important sa faca miscare, de ce este esential sa manance sanatos, nu le-au creat conditiile necesare, nu i-au incurajat sa prefere jocurile in aer liber si nu cele pe tableta si alte gadgeturi.

Si nu in ultimul rand, copiii isi vor copia parintii, iar daca acestia prefera mai mult statul pe canapea decat plimbarile in natura si mancarea fast food, in locul unui meniu echilibrat, in locul unor mancaruri gatite in casa, bogate in legume, fibre, atunci de ce ne asteptam ca un copil sa creasca sanatos si armonios cu un stil de viata total nesanatos?

Prof. Dr. Dragos Vinereanu, presedintele Societatii Romane de Cardiologie
Sursa foto:stetoscop.ro

,,Avem copii grasi, copii care stau toata ziua la calculator, avem copii care nu fac efort si ca atare, de aici, rezulta ca avem copii cu hipertensiune arteriala. Prevalenta hipertensiunii arteriale in jurul copiilor a crescut dramatic in ultimii 10 ani, asa cum a crescut si riscul de diabet zaharat”, a spus Prof. Dr. Dragos Vinereanu, presedintele Societatii Romane de Cardiologie, la o conferinta de presa organizata de Societatea Romana de Cardiologie.

Daca va intrebati ce inseamna aceasta crestere dramatica? “De circa 3 ori”, a explicat Prof. Dr Dragos Vinereanu, iar principalele recomandari ale specialistului pentru ca cei mici sa aiba o inima sanatoasa sunt: “Constientizarea copiilor, o dieta sanatoasa, un mod de viata sanatos, efortul fizic, combaterea sedentarismului si a statului la calculator, la tableta sau pe telefon. In acest sens, campaniile de constientizare a hipertensiunii arteriale in randul copiilor sunt importante”.

Intrebarea de astazi pe care o are Superbebe.ro pentru tine este: Drag parinte, cum ai grija de inima copilului tau?

Autor: Inga Stoian

Citeste si: Mama, tu cand ti-ai verificat ultima data tensiunea arteriala?