Durerile abdominale la copil: infectii sau efect al emotiilor?

Atunci cand copilul spune ca il doare burtica, primul gand pe care il au parintii este: <vai, a mancat ceva „gresit”>. In mod sigur trebuie sa te adresezi medicului daca vezi ca durerile abdominale persista sau mai mult, devin mai dureroase.

Cert este ca pot fi zeci de motive pentru aparitia unei dureri abdominale, dintre care unele mai serioase, altele mai putin.

Atunci cand un copil spune ca il doare burtica, urmareste daca nu cumva are si alte semne (o usoara febra, nu poate sa ridice un picior, pentru ca-l „tine abdomenul”, ii vine sa vomite, are diaree sau poate ca este vorba despre constipatie etc).

In multe cazuri durerile abodminale sunt asociate cu afectiuni precum faringita, gripa, mai ales daca sunt acompaniate de febra. Este vorba doar de un semne ca boala afecteaza si intestinele ca si alte parti ale organismului.

Sunt foarte multe infectii care pot produce la debun si varsaturi, diaree sau constipatie. Termenul medical folosit pentru acestea este „gastroenterita acuta”. Acestea pot fi produse de unele virusuri sau bacterii. Boala trece cel mai adesea de la un membri al familiei la altul sau poate fi preluata in colectivitate de la un coleg de clasa.

Exista si alte cauze care pot provoca dureri abdominale la copii, spre exemplu: meteorismul (gaze intestinale). alergiile, inflamatii ale ganglionilor limfatici abdominali, tulburari renale.

Durerile nevrotice pot fi si ele o cauza tot mai frecvent intalnita. Copiii care isi fac multe griji din diferite motive pot avea dureri abdominale maia ales in jurul orei de masa. Tot felul de emotiil, de la frica la placere, pot fi o cauza de afectare a tubului digestiv. Ele pot provoca nu numai dureri abdominale, ci si varsaturi, diaree sau constipatie.