Greseli de evitat cand vine vorba despre scaunul auto pentru copii

Scaunul auto pentru copii este una dintre cele mai bune inventii pentru siguranta copilului tau atunci cand va deplasati cu masina. Insa, atunci cand nu este instalat corespunzator sau daca hamurile nu ofera protectia maxima copilului pot exista consecinte nefaste in urma accidentelor rutiere. Este necesar sa tii cont de instructiunile de utilizare si sa nu folosesti scaunul auto pentru un alt scop decat cel pentru interiorul masinii.

„In ciuda imbunatatirii aspectului scaunelor auto, exista inca parinti confuzi care gasesc acest aspect de nedeslusit. Am realizat mai mult de 4.000 de verificari privind scaunele auto pentru copii si doar 13 dintre ele erau instalate corespunzator”, explica Benjamin Hoffman, medic pediatru si tecnician certificat in siguranta pasagerilor.

Iata care sunt greselile frecvente pe care le faci cand vine vorba despre scaunul auto pentru copii si cum le poti preveni si corecta, potrivit Parents:

Scaunul auto nu este destul de fix in interiorul masinii

Apuca cu ambele maini scaunul de la baza lui. Nu vei putea misca scaunul de o parte si de alta, dar nici din fata in spate mai mult de 2, 54 cm. Daca se va misca mai mult de atat, atunci inseamna ca nu este fixat corespunzator.

Citeste si Scaune auto cu isofix si recomandarile specialistilor

Pericolul in acest caz ar fi ca, intr-o coliziune, copilul poate fi ranit grav atat in zona fetei, cat si a capului.

Cum poti corecta asta? Citeste instructiunile scaunului auto, iar daca alegi sa folosesti centura de siguranta pentru a instala scaunul auto, atunci poti pune genunchiul in scaun, lasandu-ti toata greutatea asupra sa. Daca este vorba despre un scaun mic, pentru bebelusi, iti poti folosi doar bratele. Asadar, strange centura de siguranta cat de mult este posibil, apoi blocheaz-o.

Hamul este prea lejer asupra copilului

Atunci cand hamurile iti pot intra printre degete inseamna ca acestea sunt prea largi pentru siguranta copilului tau.

Pericolul in acest caz ar fi ca, micutul poate iesi foarte usor din scaun atunci cand se va produce o izbitura puternica. In cel mai rau scenariu, copilul poate fi „aruncat” cu tot cu scaun in urma unui accident rutier.

Copilul sta in fata mult prea devreme pentru el

Academia Americana de Pediatrie (AAP) recomanda ca toti copiii sa ramana in spate pana cand au atins limita de greutate sau de inaltime impusa de capacitatea scaunului auto. In trecut, AAP recomanda ca micutii sa ramana in spate cel putin pana la varsta de doi ani, dar noile recomandari ale academiei au retras aceasta mentiune.

In acest caz, spatele copilului poate face fata mai bine impactului imens intr-un accident rutier atunci cand nu se afla in scaunul din fata. De altfel, cand copilul se afla in scaunul din fata, impactul cu o alta masina poate avea consecinte nefaste, existand riscul de a face paralizie sau chiar de a deceda.

Scaunul auto nu este pus in unghiul corect

Este necesar sa citesti instructiunile scaunului auto pentru a vedea ce presupune gasirea unghiului corect si, implicit, instalarea scaunului. Scaunele pentru copii sunt realizate astfel incat sa ramana pe suprafete plate.

Citeste si Scaunelul de masina poate salva viata copilului tau!

Clips-urile hamurilor sunt asezate in locul gresit

Aceste clips-uri trebuie sa ramana in centrul pieptului. Atunci cand ele nu stau in locul potrivit, hamurile pot aluneca usor, iar copilul, in urma unei izbituri, poate fi „aruncat” din scaunul sau.

Recomandarea ar fi sa verifici dupa fiecare miscare sau smucire a copilului daca hamurile si clipsurile sunt la locul lor.

Seturile de hamuri sunt inversate in ceea ce priveste asezarea lor

Majoritatea scaunelor auto au trei randuri de hamuri: doua pentru pozitia spatelui si una pentru partea din fata. De exemplu, intr-o coliziune, hamul mai firav pus in locul gresit se poate rupe, iar copilul se poate rani. De aceea, este foarte important sa respecti instructiunile de instalare ale scaunului auto.

Nu stii ce siguranta are modelul scaunului auto

Verifica intotdeauna siguranta modelului de scaun, numarul, datele de productie etc. Nu cumpara niciodata un scaun auto de la un magazin second hand deoarece nu stii ce siguranta poate avea produsul respectiv.

Copilul doarme in scaunul auto in afara masinii

Conform Parents, cele mai multe dintre decesele infantile s-au produs din cauza scaunelor auto care au fost folosite in afara scopului lor si care au blocat caile respiratorii ale copilului, ducand la asfixiere. Pe de alta parte, se poate intampla ca scaunul sa cada de pe suprafata pe care l-ai asezat, fara sa aiba o siguranta. Prin urmare, foloseste scaunul auto doar pentru deplasarile cu masina!

„Vestea buna este ca aceste scaune auto sunt foarte eficiente, iar daca sunt instalate corect atunci poti avea incredere ca acesti copii vor supravietui in urma unui accident rutier cu mici rani sau chiar deloc”, precizeaza Dennis R. Durbin, medic si director al sectiei de cercetare pentru urgentele medicale la un spital de copii din Philadelphia.

Citeste si Ce trebuie sa stii despre scaunelul de masina pentru un bebelus?

Autor: Andreea Borcila