Importanta fierului in alimentatia bebelusului

Anemia feripriva afecteaza in general copiii cu varste intre trei luni si 2 ani. Parintii ar rebui sa fie foarte atenti si fermi in privinta alimentatiei micutilor, pentru ca organismul acestora sa nu duca lipsa de vitaminele si mineralele necesare pentru cresterea si dezvoltarea lui. Astazi vom afla mai multe despre importanta fierului in alimentatia bebelusului si de ce acest element este esential pentru o buna dezvoltare.

Lipsa acuta de fier este o stare patologica in care concentratia de hemoglobina scade sub 11g/dl de sange din cauza deficitului de fier. Aceasta afecteaza 30% din sugari, 20% din prescolari si intre 2 si 7 % din scolari.

Cauzele anemiei feriprive

  • Una din cauzele lipei acute de fier este aportul insuficient de fier si poate aparea in urratoarele situatii:

-alimentatie artificiala prelungita cu lapte de vaca („anemia laptelui de vaca”)/preparate de lapte praf.

-alimentatie excesiva cu fainoase (contin fitati si fosfati care formeaza cu fierul saruri insolubile, impiedicandu-i absorbtia).

-absenta carnii in alimentatie

-regim vegetarian exclusiv, fara alimente de originie animala,

-prematuritatea

-gemeralitatea

-diversificare incorecta si tardiva

-deficite severe de absorbtie a fierului, in anumite boli (diaree cronica, malnutritie, parazitoze intestinale etc).

  • O a doua mare cauza poate fi pierderea fierului prin sangerari mici si repetate si poate aparea in urmatoarele situatii:

-la nou-nascut: sangerari din cordonul ombilical, boala hemoragica a nou-nascutulu,m ligatura precoce a cordonului ombilical (inainte de incetarea pulsatiilor).

-la bebelus si copil: hernie diafragmica, parazitoze intestinale (ankilostomiaza), alergia la proteinele din laptele de vaca (hemoragii oculte in scaun), polipi rectali/olipoze intestinale (sangerare digestiva cronica).

  • O al treia cauza majora a anemiei firiprive se poate concretiza prin consumul crescut de fier in infectii cronice si prelungite (tuberculoza, infectii urinare, osteomielita).

Simptomele apar in perioada de crestere rapida (6 luni -3 ani si 11-17 ani):

apatie, oboseala la supt, neinteresat de alte activitati, somnolenta/iritabilitate, apetit capricios, anorexie, transpiratii abundente, curba ponderala stationara, turgor flasc.

Studiile de specialitate au aratat ca pana pe la varsta de 6 luni, bebelusul are depozite suficiente de fier, dar dupa aceasta varsta, care coincide si cu inceperea diversificarii, trebuie sa alegi alimente care contin fier suficient cat sa-i acoperi necesarul. O dieta corecta, variata si echilibrata il va feri pe bebelusul tau anemie. Iar acest lucru inseamna o alimentatie in care se regasesc alimente precum: carne, peste, ficat, ou (doar galbenus pana la varsta de 1 an), cereale integrale, legume verzi, fructe, toate acestea combinate corespunzator.