Imunodeficiențele primare la copii: atunci când copilul răcește ”anormal” de des și are infecții dese

Răcelile dese la copii: ce este normal și ce ar trebui să ne alarmeze? Dar ce înseamnă infecții dese? Află aici de la dr Alexis Cochino, medic primar pediatrie, medic specialist alergologie și imunologie clinică, despre ce sunt imunodeficiențele primare la copii, cum se manifestă și care ar fi factorii de risc.

Imunodeficiențele primare la se manifestă prin infecții care recidivează frecvent și care răspund greu la tratament.

Cum se manifestă?

1.Infecții și răceli ”anormal” de dese

”Nu vorbim despre răceli comune, deși sunt imunodeficiențe în care aceste răceli sunt mai comune decât de obicei. Vorbim despre:

infecții severe, adică otite frecvente și complicate, pneumonie -nu dintr-aceea cu șuierături, ci dintr-aceea cu febră mare, stare gravă, necesar de oxigen, antibiotice pe venă- , meningită, nu sunt infecțiii normale acestea, mai ales dacă sunt severe sau repetate, ele pot sugera un defect al sistemului imun”

infecții profunde (abcese, osteomileită, artrită septică)

infecții cronice sau prelungite (cu microbi, pe care altminteri organismul ar trebui să știe să le elimine în câteva zile)

infecții recurente (în locuri diferite, dar cu germeni asemănători)

infecții ”ciudate” (cu fungi, paraziți, virusuri).

Aceste imunodeficiențe pot să apară oricând”  a explicat dr. Alexis Cochino – medic primar pediatrie, medic specialist alergologie și imunologie clinică în cadrul unei sesiuni live ”De vorbă cu Specialistul” organizată de INSMC ”Alessandrescu-Rusescu”.

Factori de risc pentru infecții frecvente:

  • Colectivitate, frați de vârstă școlară
  • Fumat pasiv
  • Atopie
  • Defecte anatomice
  • Corp străin în căile respiratorii superioare
  • Boala de reflux gastroesofagian

2. Risc crescut de boli autoimune (anemie hemolitică, purpură trombocitopenică, artrită idiopatică, tiroidită, vitiligo, enterită autoimună, dermatită)Risc crescut de boli maligne (leucemii, limfoame, alfa fetoproteina din AT nu se asociază cu riscul de cancer)

3. Afectarea creșterii și dezvoltării

4. Boli genetice (rare).

Potrivit medicului alergolog-imunolog, este normal ca un copil să răcească până la 6 ori pe an și chiar până la 10 ori pe an dacă se află în colectivitate, iar durata bolii să fie între 7-10 zile, cu 1-3 săptămâni cu tuse reziduală. Întrebările cheie pe care ar trebui să le adreseze medicul părintelui este cât de des copilul răcește, ce tip de ”răceală”, cât durează? etc. Și să ne punem problema dacă acest copil într-adevăr răcește ”anormal” de des. Iar cele mai frecvente greșeli făcute de specialiști sunt: anamneza incompletă și prescrierea unui antibiotic ca practică obișnuită în infecții simple ale căilor aeriene.

Marea majoritate a cazurilor de viroze la copii nu necesită antibiotic. Nu mai tratați cu antibiotic virozele. Pe lângă efectele negative ale antibioticelor, există și riscul de a declanșa infecții cu germeni multirezistenți, pe care nu mai avem cu ce să-i tratăm” a explicat dr Alexis Cochino.