Inaltatoarele auto: de la ce varsta si cum le alegem?

Exista 3 tipuri mari de scaune de masina pentru copii: scaune de masina care se pozitioneaza cu spatele la directia de mers, scaune de masina care se pozitioneaza cu fata la directia de mers si inaltatoarele.

Despre cum alegi scoica sau scaunul auto pentru bebelus am discutat aici, despre care sunt regulile legale pe care parintii care transporta minori in autovehicule TREBUIE sa le cunoasca si sa le respecte poti citi aici.

Despre inaltatoare sau scaunele auto cu fata la sensul de mers in cazul copiilor prescolari, precum si scolari, poti afla de la Alice Dona Mitu*, medic specialist de la Fundatia Siguranta Auto Copii. 

Alice Dona Mitu, medic specialist de la Fundatia Siguranta Auto Copii

Grupa urmatoare de scaune auto, cand se trece la un scaun auto cu fata la sensul de mers este cea a “inaltatoarelor cu spatar. Acestea sunt de 2 tipuri: inaltatoare cu spatar cu centuri propria, ce sunt testate pana la o greutate maxima, in unele cazuri de 18 kg, in alte cazuri de 22 kg. Sunt scaune care au fizare in ISOFIX, scaune care au fixare in centuri si care au in unele situatii si o chinga separata de prindere, care stabilizeaza scaunul, impiedicand rasturnarea acestuia in cazul unui accident.

“Dupa ce copilul are o greutate de peste 20 kg sau dupa varsta de 5-6 ani, dupa inaltimea de 120 cm putem folosi intaltatoare cu spatar cu centuri proprii si inaltatoare securizate doar cu centura masinii” a explicat specialistul.

Potrivit IGPR, “copiii cu o inaltime de peste 135 de cm se pot transporta in autovehicule doar daca poarta centuri de siguranta, reglate astfel incat sa nu treaca peste zona gatului sau a fetei, ori daca sunt prinsi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare in scaun pentru copii”, dar recomandarea specialistului de la Fundatia Siguranta Auto Copii este “sa impingem aceasta perioada in care copilul sta in scaun pana la o inaltime de 150 cm. Pentru ca centura de siguranta a masinii este gandita pentru un adult cu o intaltime mai mare de 150 cm. La o inaltime intre 135 si 150 cm centura de siguranta va avea o pozitie incorecta si anume, in zona laterala a gatului si peste abdomen. In cazul unui impact copilul va putea suferi leziuni grave prin aceasta pozitie incorecta. De la 150 cm centura vine la mijlocul claviculei si peste creasta iliaca (…) Recomandam utilizarea inaltatoarelor cu spatar si nu a pernelor inaltatoare pentru ca masina este bine protejata in fata si in spate, in lateral nu avem acelasi grad de protectie. Copiii sunt transportati frecvent cu masina catre scoala sau gradinita in mediul urban. Majoritatea accidentelor care au loc in mediul urban au loc din lateral. Un inaltator fara spatar nu ofera nicio protectie in cazul unei lovituri laterale.” a explicat Alice Dona Mitu.

*a participat in parteneriat cu Brigada Rutiera, la curs live din cadrul Targului Baby Boom Virtual 2021.