Legătura dintre consumul anumitor alimente și comportamentele agresive la copii

Tot mai mulți specialiști susțin că alimentația poate avea un rol important în modul în care funcționează creierul, implicit și asupra comportamentului. Hai să descoperim împreună care este legătura dintre consumul anumitor alimente și comportamentele agresive la copii.

Studiile arată că anumite alimente pot cauza sau cel puțin agrava anumite problemes  de comportament la copii și tineri. Cele mai multe studii până acum au arătat clar această legătură între alimentație și ADHD sau alte tulburări de învățare.

În timp ce schimbarea dietei unui copil poate părea o sarcină descurajantă la început, mulți părinți ajung să se simtă încurajați și ușurați, atunci când văd schimbări pozitive concrete în comportamentul copilului lor (în multe cazuri, copiii cu ADHD nu mai aveau nevoie de medicație sau alte tipuri de tratament). Din acest motiv, părinții ai căror copii au tulburări de comportament ar trebui să ia în considerare aceste recomandări și să știe care sunt alimentele care declanșează numite probleme de comportament.

Fundația ”Food for the Brain” oferă un raport în care se arată că lactatele sunt cea mai frecventă alergie alimentară în rândul copiilor, iar pentru cei care au ADHD, hiperactivitatea și consumul de produse lactate par să fie asociate între ele. Aceasta înseamnă că la unii dintre copii s-a observat modificări comportamentale de agitație, hiperactivitate, agresivitate după ce consumă lapte, brânză, iaurt sau alte alimente cu multe lactate. Acești copii pot resimți la nivel fizic anumite simptome (disconfort abdominal, balonare, stare de oboseală etc), dar în același timp, pot deveni iritabili, deprimați, anxioși și incapabili de a se concentra.

Potrivit publicației medicale ”ADDitude”, glutenul este un alt factor declanșator al alimentelor care poate duce la anumite comportamente (hiperactivitate, agresivitate, iritabilitate) la copii. Glutenul se găsește mai ales în grâu, ceea ce înseamnă că majoritatea tipurilor de pâine, cereale și biscuiți conțin acest ingredient.

Coloranții artificiali sunt de asemenea considerați factori declanșatori ai comportamentelor nedorite la copii. Potrivit Disease Proof, coloranții alimentari se găsesc în majoritatea alimentelor procesate, inclusiv în cereale, sucuri și bomboane. Coloranții cei mai vinovați sunt considerați până acum: galben 5, galben 6, albastru 1 și roșu 40. Mulți dintre coloranții alimentari sintetici sunt interziși în unele țări.

În mod clar, unele alimente declanșează probleme de comportament la copii, dar vestea bună este că anumite alimente pot îmbunătăți aceste probleme. De exemplu, conform WebMD, cele mai bune alimente de consumat pentru persoanele cu ADHD sunt nucile, fasolea, semințele, carbohidrații complecși, fructele și legumele proaspete.

Dietele bogate în acizi grași omega-3 și-au dovedit eficiența în a reduce inflamația din organism, în a reduce simptomele de ADHD, și niveluri mai ridicate de depresie. Consumul de omega 3 este de natură să reducă, într-o perioadă scurta de timp, agresivitatea extremă la copii, mai ales dacă este o formă mai impulsivă și emoțională, arată un nou studiu, potrivit sagasanatate.ro.

Interesant este că alimentația sănătoasă ar putea fi o ”rețetă pentru pace”, arată cercetătorii americani, care au constatat că un regim alimentar bazat pe legume, fructe și cereale intergrale poate să reducă agresivitatea la copii. Profesorii de la o școală americană în care existau mulți copii cu probleme de comportament au rămas uimiți când au observat că după ce au fost eliminate automatele cu dulciuri și snacks-uri și au fost introduse legumele și fructele, cei mici au început să se cumințească.