Marius Dinca, terapeut postural: ,,Parintii sa fie atenti la cat de greu este ghiozdanul copilului!”

5% dintre elevii de liceu sufera de afectiuni ale coloanei vertebrale, conform Institutului National de Statistica. Unul dintre responsabilii acestei statistici il reprezinta ghiozdanul, care ori este prea greu, ori nu are o forma corespunzatoare. Marius Dinca, terapeut postural la Active Life Therapy, ii avertizeaza pe parinti sa fie atenti la cat de greu este ghiozdanul copilului, subliniind cat de importanta postura celui mic. Afla care sunt cele mai frecvente greseli pe care le fac parintii atunci cand cumpara un ghiozdan pentru scoala, care sunt factorii care influenteaza postura copilului si participa la concurs, daca vrei sa castigi un ghiozdan plin cu rechizite Herlitz.

Marius Dinca, terapeut postural la Active Life Therapy

Ce este postura?

Postura este pozitia corpului – felul in care capul, trunchiul si membrele se afla in echilibru. De obicei, cand ne gandim la postura, ne imaginam doar partea superioara a corpului, mai cu seama ne raportam la coloana vertebrala. De cele mai multe ori, neglijam ideea de postura din lipsa de timp sau cunostinte. Ii acordam putina atentie doar cand ne afecteaza imaginea, ne doare sau simtim nevoia de confort. In situatia ideala, corpul nostru se aseaza in mod natural in pozitii ce asigura conditiile necesare activitatilor pe care trebuie sa le desfasuram, fara a impiedica realizarea functiilor organelor interne. Stresul, activitatile fizice repetitive care solicita excesiv anumite parti ale corpului, accidentele si alte situatii creeaza tensiuni la nivelul tesuturilor. Toate cele enumerate modifica mai mult sau mai putin postura, iar corpul isi cauta un confort relativ. Pentru asta, insa, adopta pozitii care modifica spatiul si conditiile de functionare ale organelor interne, creand astfel premizele unor afectiuni ulterioare. Postura este influentata si de starea noastra psiho-emotionala si influenteaza, la randul ei, felul in care percepem viata de zi cu zi. Corectandu-ne postura, ne putem redobandi starea de bine.

Citeste si Ghiozdane de copii recomandate de Societatea Romana de Pediatrie. Vrei sa castigi un ghiozdan pentru copilul tau?

Ce putem face pentru a ne corecta postura?

Pentru corectia posturii sunt cativa pasi importanti:

  1. Sa dorim sa ne corectam/ imbunatatim postura.
  2. Sa gasim un medic de recuperare/ terapeut/ kinetoterapeut care sa ne acorde atentia cuvenita, insotita de intrebari specifice in anamneza. Astfel isi va putea da seama de posibile posturi/miscari gresite. Va stabili durata timpului pentru anumite activitati, ulterior efectuand o evaluare aprofundata a posturii, atat static, dar si dinamic. Toate acestea sunt necesare pentru a depista dezechilibrele musculare si articulare.
  3. Sa deprindem eliminarea obiceiurilor gresite posturale si sa le inlocuim cu obiceiuri sanatoase posturale – cum ar fi purtatul ghiozdanului; cititul stand in banca, in pat, pe canapea, pe jos; modul de scriere; lucrul la telefon/ tableta/ laptop/ jocuri pe monitor; condusul masinii, tinutul copilului in brate; tinutul gentii pe umeri; calcatul rufelor; postura corecta in operatii, daca este medic; statul pe scaun corect biomecanic si nu comod (rasucit sau tolanit) etc.
  4. Terapii manuale si osteoarticulare prin care sa fie corectate dezechilibrele musculare si articulare. Majoritatea oamenilor (98%) se naste cu un dezechilibru la nivelul bazinului si talpilor, ce necesita corectie.
  5. Exercitii terapeutice de echilibrare musculara (kinetoterapie).
  6. O motivatie puternica ce ne pastreaza focusati si consecventi, dar si un coach potrivit, care poate fi terapeutul sau poate deveni un prieten.
  7. O gandire de invingator, de om vertical si cu incredere in sine si in viata sa.

Care sunt factorii care afecteaza postura copiilor? La ce trebuie sa fie atenti parintii?

Copiii poarta ghiozdanul in spate, in medie, 175 de zile pe an. Conform Institutului National de Statistica, 5% dintre elevii de liceu sufera de afectiuni ale coloanei vertebrale. Un responsabil de aceasta problema este ghiozdanul, care ori este prea greu, ori nu are o forma corespunzatoare. Cele mai frecvente greseli pe care parintii le fac cand cumpara un ghiozdan sunt:

  • alegerea unui ghiozdan fara suport lombar (ceea ce face ca presiunea sa fie aplicata disproportionat pe coloana),
  • alegerea unui ghiozdan cu role (care, desi este practic pe suprafete asfaltate, cand trebuie ridicat aplica o presiune mare asupra coloanei)
  • alegerea unui ghiozdan cu o singura bretea (total nerecomandat, pentru ca aplica presiune pe un singur umar).

Pentru alegerea unui ghiozdan potrivit, parintii trebuie sa tina cont de mai multi factori:

  • ghiozdanul nu trebuie sa fie cu mult mai lat decat umerii copilului,
  • curelele de umar trebuie ajustate periodic (copilul este permanent in crestere),
  • marginea de susa ghiozdanului trebuie sa ajunga la nivelul umerilor, iar partea de jos a ghiozdanului trebuie sa fie deasupra

In Romania, singurele ghiozdane recomandate de Societatea Romana de Pediatrie sunt cele de la Herlitz. Sunt produse in Germania si dezvoltate impreuna cu medici ortopezi. Au structura rezistenta atent captusita astfel incat sa asigure ergonomia, distributia presiunii si greutatii in mod egal pe coloana, precum si aerisirea spatelui si a umerilor. Pozitia ghiozdanului este in intregime reglabila in functie de conformatia copilului – lucru extrem de important. Mentinerea ferma a ghiozdanelor pe spate, lipite de omoplati si reglate in functie de inaltime, este unicul mod de a evita defecte de postura, conform recomandarii medicilor, si o cerinta la care ghiozdanele Herlitz raspund indiferent de model sau situatie. In plus, ghiozdanele Herlitz au o greutate optima asigurand bazele unei cresteri sanatoase.

 Este recomandat ca parintii sa fie atenti la cat de greu este ghiozdanul si la cum il poarta copilul cand pleaca si cand vine de la scoala. In acest mod, vor putea sa il invete pe copil si sa isi ajusteze corect materialele auxiliare. De asemenea, parintii trebuie sa fie atenti la umeri si la coloana, cand copilul este dezbracat. Umerii ar trebui sa fie pe aceeasi linie si nu unul mai sus si altul mai jos, unul mai in fata si altul mai in spate. Iar coloana trebuie sa para o linie dreapta de la cap la bazin si nu in forma literei C. Pentru a indeplini aceste lucruri, parintii trebuie sa priveasca copilul din spate, din fata si din lateral. Insa, este foarte importanta si postura pe care copilul o adopta cand sta relaxat. Atunci pot fi identificate tulburarile posturale precum umeri asimetrici, cifoza, scolioza, bazin asimetric etc.

 

Care sunt efectele unei posturi incorecte, pe termen lung?

Pe termen lung, o postura incorecta poate afecta atat sanatatea fizica, dar si pe cea interna si psiho- emotionala. Fizic, omul va resimti mai putina flexibilitate in anumite zone articulare sau pe anumite parti ale corpului. Va intampina durerea fizica, in special la nivelul spatelui si al articulatiilor soldurilor. Omul risca o uzura mult mai rapida a articulatiilor, o destabilizare a discurilor coloanei, cat si a cartilajului, o deviere a coloanei (atitudine cifotica – cocoasa sau atitudine scoliotica), o uzura a muschilor, ligamentelor (multi au probleme cu ligamentele de la genunchi, in ultimul timp), o incordare a muschilor (senzatia de mai greu si mai scund) etc.

Din punct de vedere intern, pot fi afectate anumite organe ce pot fi presate de coaste. Spre exemplu, in pozitia aplecat la laptop omul apasa cu coastele ficatul, splina, intestinele, muschiul diafragm etc. Vasele de sange pot fi si ele afectate de o postura eronata (de exemplu, a sta picior peste picior mult timp duce la marirea in volum a picioarelor), limfa poate fi blocata si are impact asupra creierului, nemaifiind la fel de bine oxigenat. Un alt exemplu cu impact negativ, este postura cu capul in fata, cum ar fi “text neck”, ce are impact negativ si asupra ochilor.

Din punct de vedere psiho-emotional, un om cu capul aplecat multe ore pe zi trasmite creierului o atitudine de supunere. Un om cocosat, rasucit este un om cu o incredere slaba in fortele proprii. O durere cronica de orice natura musculara, ce depaseste 3-6 luni poate produce depresie si nevroza, panica, frica, agitatie interna, somn nelinistit, irascibilitate, oboseala psihica, etc.

Ce poate face un terapeut postural sau un kinetoterapeut pentru cineva cu probleme?

Ideal ar fi ca in Romania sa inceapa un proiect de Educatie Posturala Nationala a cadrelor didactice, a parintilor si a copiilor. Noi ne straduim de cativa ani cu resursele pe care le avem sa educam si speram sa atragem mai multi parteneri in acest sens.

Pentru pacientul care are deja instalate anumite dezechilibre, dureri musculare si articulare, terapeutul / kinetoterapeutul trebuie sa inceapa cu o anamneza, o evaluare si apoi tratament prin terapii manuale si exercitii corective, dar si sa fie un bun motivator pentru el pe parcursul programului.

Daca vorbim de echilibrarea posturala a unui copil este nevoie si de ajutorul parintilor, a celor care il supravegheaza, implicit a cadrelor didactice. Copiii asimileaza si copiaza idei si atitudini comportamentale de la cei din jur. Prin urmare, este foarte important ca acesta sa aiba o constanta in ceea ce priveste postura corecta. Este relativ inutil ca terapeutul sa lucreze cu un copil 1 ora pe saptamana, daca acesta nu vede acelasi exemplu si in cercul familial.

Postura incorecta devine baza pe care se pot dezvolta multe afectiuni, fie de ordin fizic, fie de natura psihica. Adult fiind, lucrurile pot fi mai simplu de inteles, dar vor fi mai greu de executat. Corectarea necesita o perioada mai lunga, o disciplina zilnica si multa constienta asupra propriului corp si asupra miscarilor care ne afecteaza.

Cu cei mici, in schimb, situatia este distincta, odata ce se dezvolta sanatos si constientizeaza starea de bine. Vor cauta permanent solutii de mentinere a stilului de viata sanatos. Este imperios necesar sa imbratisam conceptul de preventie de la o varsta frageda, astfel incat sa putem evita tulburarile posturale. Corpul se afla intr-o continua adaptabilitate, este instrumentul nostru primordial, nucleul activitatilor si rutinelor noastre si suntem responsabili de el. Trebuie sa ii acordam cea mai buna grija si cea mai mare atentie pentru a ne afla intr-o stare de armonie perfecta.

Participa la concurs si castiga un ghiozdan pentru copilul tau

Superbebe.ro impreuna cu Herlitz Romania te invita sa participi la concursul ,,Castiga un ghiozdan Herlitz plin cu rechizite pentru copilul tau”. Raspunde la intrebarea: La ce trebuie sa fie atenti parintii in privinta ghiozdanului copilului? Citeste regulamentul si detaliile participarii la concurs si te poti numara printre castigatori!