Minoxidil: O optiune noua de terapie care previne pierderea androgenica a parului la femei

Conform statisticilor, aproximativ una din patru femei este predispusa la pierderea androgenica a parului, ori sufera de subtierea parului sau de o deteriorare a calitatii podoabei capilare.

In prezent, caderea parului este o problema frecventa in practica dermatologica, care este extrem de neplacuta mai ales pentru femei. Cauzele ei nu sunt pe deplin stabilite, insa s-a constatat ca alopecia androgenica reprezinta mai degraba o hipersensibilitate a foliculilor de par la androgeni, deci ea nu se datoreaza doar supraproductiei de androgeni, cum s-ar putea crede.

In ultimul an, din cauza pandemiei de COVID-19 si a modificarii ritmului de viata, respectiv a cresterii nivelului de stres, acest fenomen al pierderii podoabei capilare s-a accentuat la multe persoane, mai ales care au varsta medie. Prin urmare si impactul emotional poate duce la agravarea acestei probleme.

Medicii de specialitate precizeaza ca analiza parului si a scalpului se face in mod optim prin tricoscopie (o metoda noua de diagnosticare) si astfel se obtin date despre tipul de alopecie si cauzele reale ale acesteia. In acest fel se poate stabili un plan eficient de tratament contra caderii parului.

Examinarile complexe prin tricoscopie pot arata daca pierderea firelor de par se datoreaza si altor factori: imunologici, metabolici, genetici, legati de stres sau de anumite probleme de sanatate (cum sunt tulburarile endocrine). Metoda cu video-dermatoscopul este rapida, neinvaziva si ofera rezultate calitative, in examinarea parului si a scalpului.

La femei, alopecia poate sa apara in contextul afectiunilor endocrinologice care pot produce secretia crescuta de hormoni androgeni si afinitatea mare la nivelul receptorilor de androgeni de la firele de par. Asta poate avea consecinte asupra podoabei capilare si anume poate duce la pierderea exagerata a parului.

Tratamentul cu efecte stimulatoare ale cresterii parului

Exista studii recente care demonstreaza ca, tratamentul alopeciei cu minoxidil este unul dintre cele mai eficiente remedii pentru alopecia androgenica la femei si barbati. Cercetatorii spun ca minoxidilul stimuleaza microcirculatia si are efect stimulator asupra cresterii parului.

Aceasta molecula este folosita in produse pentru promovarea cresterii parului, fiind dizolvata in propilen glicol, pentru a-i optimiza absorbtia in piele (respectiv in scalp). Minoxidilul este folosit in concentratie de 2% pentru tratament la femei si de 5% pentru barbati. Produsele cu minoxidil pot fi sub forma lichida sau ca o spuma de barbierit. Acestea in combinatie cu acidul retinoic local (retin-A) stimuleaza absorbtia de minoxidil in piele.

Un tratament bun ar fi si acela care combina terapia topica cu produse care blocheaza receptorii pentru androgeni de la firele de par. La asta, specialistii spun ca ajuta si procedura de microneedeling care poate stimula factorii de crestere a parului.

Din punct de vedere terapeutic, medicii au adus in discutie si aspecte despre tratamentul alopeciei androgenice cu preparate tipice de estrogen, la femei. In ziua de azi, antiandrogenii sunt folositi in mod sistemic, mai ales daca exista un exces de androgeni la paciente.

Minoxidilul este disponibil pentru femei ca optiune suplimentara contra caderii parului. Substanta a fost examinata de cercetatori in numeroase studii, atat pentru eficacitatea ei, cat si pentru posibilele efecte secundare. Astfel s-a stabilit concentratia ei optima care se poate folosi in siguranta la femei (aceasta fiind de 2%).

In alopecia feminina, tratamentul cu minoxidil poate fi eficient in tratarea parului subtire si fragil, sau in cazul in care foliculii de par devin mai mici (iar asta faciliteaza caderea parului). Inainte de alegerea oricarui tratament este recomandata o consultatie dermatologica, pentru evaluarea starii parului si a scalpului si utilizarea externa a minoxidilului de cea mai inalta calitate.

Minoxilul are efect bun asupra foliculilor de par, ii energizeaza si ii face mai lungi si mai puternici. El are ca efect extinderea si expansiunea vaselor de sange in scalp, ceea ce imbunatateste fluxul sanguin, activand celulele papile dermice (producatoare de par). In acest fel cresc foliculii de par si asta produce cresterea vizibila a parului.