Pâinea în alimentația copilului: prieten sau dușman?

Nu știu niciun copil căruia să nu-i placă pâinea. Am și acum în minte imaginea copilului meu când zicea că nu îi este foame atunci când avea febră, dar ronțăia dintr-un colț de pâine. Bineînțeles că atunci când vorbim despre orice produs alimentar vor apărea tot felul de idei și de păreri contradictorii: unii susținând că un copil trebuie să consume pâine în fiecare zi, eventual la fiecare masă, în timp ce alții zic că ar trebui scoasă cu desăvârșire din alimentația lui. Și atunci, adevărul unde e? Ca de obicei, undeva pe la mijloc!

Hai să discutăm astăzi despre pâinea în alimentația copilului: prieten sau dușman?

Pâinea aduce organismului un raport substanțial de proteine vegetale, de vitamine (B1, B2, B6, PP și E), de elemente minerale (fier, fosfor, magneziu, calciu), de fibre și acizi grași. Așadar, suficiente motive să nu renunți la pâinea din meniul micuțului, deși multe guri ”rele” susțin că pâinea îngrașă.

Reține! Pâinea în sine nu îngrașă, dar acest lucru depine în primul rând de alimentele cu care este combinată. Nu trebuie să faci exces, acest lucru putând avea urmări neplăcute în viitor. Un consum excesiv de acizi grași saturați crește nivelul colesterolului.

Specialiștii nutriționiști sunt de părere că pentru copii cea mai potrivită este pâinea din făină integrală, sau cea din diferite amestecuri de cereale, deoarece conține o cantitate sporită de fibre, acestea având rolul de a diminua absorbția nutrienților în intestinul subțire, ușurând astfel funcționarea tranzitului intestinal.

Atenție la aditivi!

Desigur, pâinea făcută în casă este cea mai bună. Dacă nu ai posibilitatea să prepari în casă, atunci trebuie să ai grijă la ce cumperi, pentru că în multe magazine poți găsi sortimente de așa-zisa pâine ”neagră”, dar în realitate nu este așa, pentru că unii producători pentru a-i da culoare adaugă tot felul de coloranți (în special, caramel).

Concluzie: pâinea trebuie consumată cu moderație, însă nu trebuie evitată cu desăvârșire.