Salvati Copiii Romania: 1 copil din 3 s-a confruntat cu stari de anxietate in pandemie

1 copil din 3 s-a confruntat cu stari de anxietate si a avut nevoie de consiliere si suport psiho-emotional, procentul crescand la peste 50% in cazul adolescentilor, mergand pana la consecinte extrem de grave, si anume tentative de suicid arata un raport oferit de Organizatia Salvati Copiii in Romania.

Citeste si: Te-ai gandit ce traume emotionale lasa pandemia asupra copiilor?

“Studiul “Opinia elevilor cu privire la educatia on-line si efectele perioadei de izolare” realizat de Salvati Copiii in plina pandemie a aratat ca oboseala, tristetea, furia, plictiseala au fost stari resimtite des de catre copii, cei mici din ciclul primar si adolescentii acuzand un impact negativ mai puternic al izolarii de alti copii de varsta lor” sustine sursa citata anterior.

4 din 10 copii, in timpul utilizarii Internetului, au intampinat probleme precum continutul negativ, mesajele nedorite, virusi, stiri false, iar 1 din 3 a avut neintelegeri cu parintii legate de activitatea pe internet sau timpul petrecut on-line.

Citeste si: Ce au facut copiii pe internet in timpul pandemiei?

In perioada pandemiei (martie 2020 – martie 2021), centrele de consiliere ale Organizatiei Salvati Copiii au preluat un numar total de 678 de copii si adolescenti care au dezvoltat diferite tulburari emotionale, in proportie majoritara dezvoltate pe fondul contextului psiho-social.

Analiza a pus in evidenta faptul ca un copil din trei s-a confruntat cu stari de anxietate si a avut nevoie de consiliere si suport psiho-emotional, procentul crescand la peste 50% in cazul adolescentilor, mergand pana la consecinte extrem de grave, si anume tentative de suicid. Iar peste 90% dintre copiii care au avut nevoie de terapie psihologica in ultimul an au dezvoltat tulburari emotionale legate de contextul pandemic. De asemenea, a fost constatata o scadere generala a concentrarii la orele online, precum si a abilitatilor si a interactiunilor sociale.  Imposibilitatea de a face activitati in aer liber si de a iesi in afara casei a intensificat comportamentele de tip anxios. Absenta interactiunilor directe cu grupul de prieteni, timpul crescut petrecut in fata ecranelor, avalansa de emotii si intensitatea trairii acestora au afectat capacitatea de autoreglare emotionala in randul adolescentilor”, sustine Organizatia Salvati Copiii in Romania.

 ***Reamintim ca, in 2021, depreHUB, cu sprijinul Asociatiei Zi de Bine, le ofera suport adolescentilor prin intermediul platformei adolescenti.deprehub.ro si al Teen Line-ului 0374.461.461– disponibil 24/7.
Proiectul se adreseaza adolescentilor cu varste cuprinse intre 13 si 21 de ani si urmareste sa puna laolalta lumea in continua schimbare a tinerilor, cu specialisti si instrumente menite sa ofere o perspectiva multidisciplinara despre: sentimentele confuze si greu de gestionat din perioada adolescentei, problemele legate de stilul de viata specific varstei, provocarile scolare sau relatia tanarului cu sine si cei din jur.