Cariile dintilor de lapte trebuie tratate

Dintii de lapte nu au aceeasi structura precum cei permanenti, smaltul acestora fiind mult mai subtire. Acest lucru favorizeaza aparitia cariilor dentare, care evolueaza foarte rapid, provocand durere in doar doua luni de la aparitie. Vizitele periodice la medicul stomatolog sunt esentiale inca de la aparitia primului dinte, iar cariile dintilor de lapte trebuie tratate, e de parere dr. Laura Velcu, medic stomatolog pediatru, clinica DENT ESTET 4 Kids Sibiu.

Citeste si De doua ori mai multe traumatisme dentare in timpul verii 

Dr. Laura Velcu Dent Estet 4 kids_Sibiu

Multi parinti inca nu considera ca este necesar sa trateze dintii de lapte ai copiilor, argumentand ca vor fi oricum inlocuiti de dintii permanenti. Insa o ingrijire corespunzatoare a dintilor de lapte este vitala pentru o evolutie corecta si sanatoasa a dintilor permanenti.

Efecte ale netratarii dintilor de lapte

Netratarea dintilor temporari poate avea urmari grave si poate provoca, pe langa durere, extractia prematura a dintelui afectat.

In situatia pierderii dintelui afectat, dintii inconjuratori se deplaseaza pentru a ajuta la masticatie, conducand adesea la malpozitii ale dintilor. Acest proces determina pozitionarea incorecta a  dintilor permanenti si chiar schimbarea fizionomiei copilului.

Mugurii dintilor permanenti pot fi afectati de cariile neglijate, netratate la timp.

Prezenta unor carii dentare avansate poate avea efecte negative asupra alimentatiei copilului si poate conduce la tulburari ale somnului.

In cazul unor carii complicate, vizita la cabinetul medicului stomatolog se poate transforma intr-o experienta neplacuta pentru copil, instaland si teama fata de medic.

Citeste si Prima vizita a copilului la medicul stomatolog pediatru

Sigilarea dentara protejeaza dintii de lapte

O metoda foarte eficienta pentru a preveni cariile celor mici si pentru a preintampina situatiile neplacute este sigilarea dintilor. Aceasta procedura simpla nu este invaziva si se realizeaza in cadrul unei singure sedinte la cabinet. Procedura de sigilare a dintilor este efectuata in trei etape in mai putin de o ora.

Pentru inceput, sigiliarea dentara presupune un periaj profesional si dezinfectarea suprafetei dintelui, ulterior fiind aplicat un gel cu o consistenta fluida pe suprafata acestuia. Dupa ce dintii sunt perfect curatati are loc sigilarea care consta in aplicarea unei solutii pe intreaga suprafata a dintelui, ce este fixata cu ajutorul unei lampi fotopolimerizabile.

Aceasta procedura este recomandata de medicul stomatolog pediatru in functie de statusul dentar al pacientului.

Medicii stomatologi pediatri recomanda un control de rutina de cel putin doua ori pe an, daca nu apar probleme majore sau alte situatii neprevazute. In acest fel, poate fi monitorizata evolutia dintilor, pot fi prevenite posibilele afectiuni si aparitii ale cariilor.

Mai presus de toate, este foarte important ca experienta copiilor in cabinetul medicului stomatolog pediatru sa fie una placuta. Daca prima vizita are loc atunci cand copilul deja acuza dureri, probabilitatea ca el sa fie cooperant este foarte mica.

Citeste si 50% dintre copiii care merg la dentist se prezinta cu urgente…

Autor: Dr. Laura Velcu, medic stomatolog pediatru