Sanatatea femeii: cele mai importante analize ginecologice care trebuie facute

De-a lungul anilor, indiferent daca ai sau nu probleme medicale, controalele ginecologice de specialitate au rolul de a preveni din timp apartia unor probleme si, in cazul depistarii uneia, de urmarea unui tratament rapid si potrivit pentru diagnosticul primit. Despre cele mai importante analize ginecologice pe care o femeie ar trebui sa le faca indiferent de varsta, dar si cele mai importante sfaturi pentru o femeie insarcinata, veti afla de la dr. Andreas Vythoulkas, medic obstetrica ginecologie, specialist in infertilitate la Clinica Genesis Athens.

Vezi si Testul AMH. Ce indicii ne ofera si cand trebuie facut

Dr. Andreas Vythoulkas, medic obstretrica ginecologie la Clinica Genesis Athens

Printre cele mai importante analize din sfera ginecologica se numara examenul de secretie vaginala, testul Papanicolau, ecografia transvaginala, colposcopia si examinarea sanilor. Secretiile vaginale sunt un proces firesc, natural, atat timp cat nu-si schimba culoarea, consistenta ori abundenta. Orice modificare aparuta impune controlul de specialitate. Testul Papanicolau este cea mai buna metoda de a depista si preveni aparitia cancerului de col uterin, identificand dintr-o faza timpurie celulele anormale de la nivelul colului, inainte ca acestea sa se transforme in celule canceroase. Efectuarea colposcopiei se impune atunci cand rezultatele testului Papanicolau indica un rezultat anormal si se impun investigatii suplimentare ale colului uterin. Ecografia transvaginala ofera imagini importante despre sanatatea organelor aparatului reproducator – uter, ovare, col uterin, vagin si poate fi efectuata in orice perioada a ciclului menstrual. Consultul ginecologic cuprinde si examinarea si palparea sanilor. Eventuale suspiciuni sau modificari la nivelul sanilor sau axilelor aduc recomandarea pentru efectuarea unei ecografii sau mamografii (dupa implinirea varstei de 40 de ani).

Citeste si Ultimele luni de sarcina – ce ai de facut?

Confirmarea sarcinii este acel moment de bucurie la care viseaza orice femeie care-si doreste sa devina mama. Cele noua luni de sarcina nu sunt o perioada lipsita de griji pentru o femeie insarcinata si este de preferat ca aceasta sa respecte recomandarile medicului care-i urmareste sarcina. Printre analizele si investigatiile importante din perioada de sarcina se numara analizele de sange, care pot scoate la iveala o posibila anemie sau o infectie cu un anumit virus (citomegalovirus, toxopalsma sau hepatita B, C si HiV). La finalul primului trimestru, gravida va efectua primul test de screening (neinvaziv) ce ajuta la identificarea posibilelor afectiuni ale fatului. Daca exista suspiciuni se vor efectua si teste de diagnostic. In al doilea trimestru, gravida va repeta analizele de sange – hemoleucograma completa, analize de coagulare, analize pentru identificarea citomegalovirusului, toxoplasmozei si rubeolei, sumar de urina si urocultura, teste de secretie vaginala. Ecografia de morfologie fetala de trimestrul doi se face intre saptamanile 20-22 de sarcina si este cea mai importanta ecografie morfologica a fatului. Rolul acesteia este de a identifica prezenta anumitor malformatii, dar si de a evalua dezvoltarea fatului, de a monitoriza placenta si cantitatea de lichid amniotic. Daca exista risc de malformatii, se recomanda efectuarea amniocentezei, un test invaziv ce consta in recoltarea unei mici cantitati de lichid amniotic cu ajutorul unui ac lung si analiza acesteia in laborator. In trimestrul trei, pe langa analizele de sange, a testelor de secretie vaginala (pentru depistarea infectiei cu streptococul de grup B), este importanta ecografia morfologica, ce ofera informatii pretioase despre pozitia fatului, tonsul fetal, dar si despre cantitatea lichidului amniotic.

Alimentatia pe timpul sarcinii nu este una restrictiva, dar exista anumite alimente pe care o gravida trebuie sa le evite in aceasta perioada: carne cruda sau prea putin pregatita termic, anumite tipuri de peste (rechin, peste-sabie, macroul-rege – pesti pradatori), oua crude si lactate nepasteurizate. Pentru a-i asigura fatului cresterea si dezvoltarea corespunzatoare, viitoarea mamica ar fi bine sa se asigure ca tot acest surplus de alimentatie contine ingrediente bogate in nutrienti. Pe timpul sarcinii, necesarul de calciu, acidul folic si vitamina D va creste, la fel si nevoia de proteine si glucide.

Vezi si Importanta vizitelor la ginecolog in timpul sarcinii

Nasterea face parte din firescul lucrurilor, iar felul prin care femeia aduce pe lume pruncul este o decizie pe care o va lua impreuna cu medicul obstetrician. Recuperarea dupa o nastere vaginala este mult mai usoara ca dupa o cezariana, mult mai rapida si mai putin dureroasa. La doar cateva ore dupa momentul nasterii vaginale, femeia se poate da jos din pat si isi poate alapta bebelusul. Nasterea prin cezariana este recomandata atunci cand gravida are probleme de sanatate (diabet, miopie avansata, hipertensiune) sau a trecut de 38 de ani ori cand se constata suferinta fetala in timpul ecografiei. Alaptarea copilului se poate face abia la 24-48 de ore de la momentul nasterii, iar perioada de recuperare este mai indelungata si, de multe ori, dureroasa.

Autor: Dr. Andreas Vythoulkas