Sfaturi simple pentru a-ți încuraja copilul să mănânce sănătos

Obiceiurile alimentare nesănătoase pot duce la probleme de sănătate serioase în cazul unui copil, de aceea mamele caută mereu tot felul de idei și metode prin care să-l încurajeze să mănânce mai sănătos.

După cum spunea Frederick Douglass, „Este mai ușor să crești copii sănătoși și puternici decât să repari adulți bolnavi”. Și chiar așa și este, creșterea unei generații sănătoase de copii înseamnă o viitoare generație sănătoasă de adulți. Iar obiceiurile alimentare se învață din frageda copilărie.

Îți oferim aici câteva sfaturi simple prin care îl poți face pe micuț să aibă o alimentație sănătoasă și echilibrată:

Fii isteață cu gustările

Așează în boluri colorate feliuțe de fructe (banane, mere, fructe de sezon, rodii etc), alune (ai grijă ce vârstă are copilul și dacă nu are alergie), stafide, curmale, smochine și alte fructe uscate, uneori poți pune bețișoare sau rondele de morcovi, castraveți, ardei grad etc. Lasă-l să se obișnuiască, mai întăi vizual, cu ideea că acestea sunt gustările pe care o să le tot vadă de acum în colo. Nu-l forța cu nimic, lasă-l pe el să descopere conținutul bolurilor.

”Nicio zi fără salată”

Cum era vorba aceea ”nicio zi fără măr”, așa ar trebui să introduci și tu ideea de ”nicio și fără salată”. În fiecare zi copilul trebui să vadă pe masă bolul cu salată (încearcă să faci salatele cât mai diversificate, adăugând elemente surrpriză: semințe, măsline, boabe de porumb, semințe de rodie etc). Apoi, este esențial să vadă că și părinții mănâncă zilnic salată.

Mâncarea sănătoasă trebuie să fie și atractivă

Pentru a încuraja obiceiurile alimentare sănătoase, caută să asociezi pregătirea mâncării sănătoase cu …joaca! De exemplu: Pune-i fructele de pădure pe farfurie așa încât să pară o față de omuleț zâmbitor. Asigură-te că mîncarea din farfurie arată apetisant, conține diverse culori, forme, texturi etc. Încurajează-l să încerce să guste și laudă-l când face acest lucru. Roagă-l să te ajute în bucătărie, să spele un ardei gras, de exemplu sau să-l șteargă cu prosopul după ce l-ai spălat tu.

Atunci când mănâncă, să fie atent doar la mâncare

Evită folosirea televizorului, telefonului etc, atunci când se mănâncă. Încurajează-l să-și asculte burtica, să nu mănânce mai mult dacă simte că s-a săturat. Nu uita că el te urmărește și pe tine: ce mănânci, cât mănânci, ce atitudine ai față de anumite alimente de pe masă etc.