Siguranța copiilor la locul de joacă: reguli de bază

Copiilor le plac locurile de joacă, deoarece sunt locuri grozave de distracție! Prin urmare, este esențial să cunoști câteva lucruri despre siguranța copiilor la locul de joacă și despre ce să-ți  înveți copilul înainte de a-l lăsa să alerge liber pe acolo. Desigur, va alerga, va țopăi, va interacționa cu alți copii, va experimenta tot felul de lucruri, se va împiedica, va pica, vor apărea vânătăile, tăieturile, rănile mici, și tot așa, dar toate acestea sunt firești, fac parte din creșterea și adaptarea la mediu.

Câteva date despre siguranța copiilor la locul de joacă:

  • Căderile, în timpul jocului, sunt cele mai comune tipuri de răni de la locul de joacă (reprezintă mai mult de 75% din totalul rănilor pe terenul de joacă).
  • 45% din accidentările de la locurile de joacă sunt din cauza lipsei de supraveghere.
  • 70% dintre accidentările copiilor de la locurile de joacă sunt la cele publice.
  • Locurile de joacă de acasă se pot dovedi extrem de periculoase pentru copii. Aproximativ două treimi dintre decesele legate de accidentările de la locul de joacă apar din cauza terenurile de joacă de acasă.
  • Leziunile la cap și pe față reprezintă 60% din toate leziunile la copiii dintre 0 și patru ani (mare atenție la leagăne).
  • 45% din rănile copiilor cauzate la locul de joacă sunt severe și includ luxații, fracturi, comoții și leziuni interne, potrivit momjonction.com.

Prin urmare, ar trebui să-l înveți pe micuțul tău câteva reguli despre siguranța la locul de joacă, pentru a evita complicațiile neprevăzute:

  1. Supraveghează-ți copilul când se află la locul de joacă.

Supravegherea poate preveni riscul de rănire a copilului. Fii cu ochii pe el atunci când aleargă, concurează cu altcineva, sare, se dă în leagăn, se joacă cu ceilalți etc

Atenție la potențialele pericole de la locul de joacă, cum ar fi echipamentele stricate, ruginite, echipamentele din structuri metalice care au vopsea decojită. Atenție și la suprafețele periculoase! Dacă observi vreun pericol sau defecțiune la echipament, anunță-i pe cei care se ocupă de întreținerea acelui loc de joacă.

Explică-i copilului că împingerea, lovirea unui alt copil, o farsă nevinovată sau înghesuiala la locul de joacă se pot dovedi a fi periculoase.

Este esențial să fie cât mai lejer îmbrăcat (fără coliere, eșarfe, mini-poșete, haine cu șnur sau care riscă să se agațe ușor), deoarece ar putea reprezenta un pericol de strangulare.

  1. Alege un loc de joacă sigur și adecvat vârstei copilului tău.

Bebeluși și copiii mici ar trebui să se joace separat de copiii mai mari. Locurile de joacă pentru cei mai mari au echipamente mai elaborate, cu mai multe provocări, dar și pericole. Dacă la un loc de joacă sunt amestecați copii de diferite vârste, există probabilitatea ca cei mari să-i rănească din greșeală pe cei mai mici. De aceea, este important să existe o zonă de joacă separată pentru copiii sub cinci ani.

Dacă micuțul tău învață să meargă, alege un loc de joacă care are o suprafață netedă, uniformă și mai sigură (fără gropi, găuri și alte defecte).

  1. Asigură-te că micuțul tău știe să folosească echipamentele de la locul de joacă și că le folosește pe cele potrivite vârstei lui.

De exemplu, fii atent la leagăne (pentru cei mici sunt leagăne cu protecție în față). Atunci când îl legeni, stai cât mai aproape de el, pentru a-l putea prinde în caz de ceva sau pentru a putea preveni accidentarea unui alt copil (care poate să apară pe neașteptate lângă leagăn).

Copiii cu vârsta cuprinsă între doi și cinci ani au o forță mai mică în partea superioară a corpului, de aceea ar trebui să fii mai vigilent atunci când se cațără pe ceva.

Instruiește-ți copilul să stea departe de echipamentele de joc stricate, cum ar fi leagăne, tobogane, scări, aparate de cățărat etc.