Bebelusule, imi vine sa te „pap”! Un impuls eficient pentru sanatatea emotionala

Bebelusule, imi vine sa te „pap”! Stai linistit, este un impuls bun, o stare fireasca, sanatoasa si eficienta pentru sanatatea ta emotionala. Exista o stare de agresiune manifestata prin explozia noastra de emotii pozitive atunci cand vedem un bebelus dragalas, dar asta ne poate ajuta sa constientizam si sa cream un echilibru emotional. Prin urmare, studiile arata ca „mancatul” micutului tau inseamna o dorinta de a-l proteja si de a-l iubi.

Caracteristicile fizice ale bebelusului sunt incadrate de catre specialistul in etologie, Konrad Lorenz, intr-o „schema a bebelusului”. Cumva este vorba de subconstient: atunci cand asociem fata rotunda, ochii mari, nasul mic ca fiind dragute. De multe ori, bebelusii pot fi niste papusi adorabile sau ii putem asocia cu diferite personaje de desene animate, cum ar fi Mickey Mouse din Walt Disney. Personal vorbind, de fiecare data cand aud vocea unui copil, fie ca e fetita, fie ca e baietel, imi amintesc de celebrele veverite din filmul „The Chipmunks”. Mi se pare ca acesti copii micuti au exact aceeasi voce dulce si pitigaiata ca ale personajelor principale din film.

Citeste si 15 lucruri fascinante despre bebelusi

Un studiu privind dragalasenia bebelusilor a fost publicat in revista stiintifica „Proceedings of the National Academy of Science” din America. O echipa de cercetatori a testat impactul „schemei bebelusului” asupra a 122 de studenti. Cercetatorii au folosit tehnicile de morphing, un concept de transformare a unei imagini intr-o alta imagine. Studentii au primit atat fotografii cu fetele dragute ale unor bebelusi, adica nas micut, fata rotunda etc., dar si fotografii cu trasaturi fizice mai putin placute, potrivit Mother.

Studentii care au vizualizat ambele categorii de fotografii au avut impulsul sa protejeze si sa simta afectiune pentru bebelusii foarte dragalasi.

Alta cercetare sugereaza ca femeile tind sa fie mult mai protective si mai afectuoase cu copiii decat barbatii. Cercetatorii au intuit ca femeile ar putea avea un raspuns mai ridicat fata de „schema bebelusului”, asadar au analizat bazele neurale ale instinctului matern.

In acest studiu, 16 femei care nu sunt mame au vizualizat aceleasi fotografii ca in primul studiu, in timp ce activitatea creierului era masurata. In timpul cercetarii, femeile au vizualizat si pozele dragalase.

Citeste si Un job frumos: sa tii bebelusi in brate

Utilizandu-se RMN-ul functional (fRMN) pentru a observa activitatea cerebrala, se pare ca „schema bebelusului” a activat circuitul cerebral al placerii, numit si circuitul mezocorticolimbic. Cercetatorii au observat ca „schema bebelusului” este un stimulent pozitiv, prin cresterea nivelului de dopamina, un hormon responsabil cu fericirea, fiind totodata si motivul pentru instinctul de a proteja, scrie Mother.

Cum se explica apetitul parintelui pentru bebe?

In 2015, cercetatoarele din SUA, Oriana Aragon si Rebecca Dyer, au ajuns la concluzia ca prea multi stimuli pozitivi (schema bebelusului) poate provoca o reactie agresiva. Agresiunea „dragalasa” sau expresia dimorfa se refera la abundenta de emotii pozitive care provoaca o atitudine normala, dar asociata cu emotii negative.

„Atunci cand vezi ceva absolut dragut, ai o reactie pozitiva foarte mare. Aceste emotii ajung sa fie coplesitoare si se intampla ca agresiunea dragalasa sa se manifeste prin scrasnirea dintilor, strangerea mainilor sau prin exclamatia <<O sa te pap!>>. In general, atunci cand simtim sentimentul de fericire foarte intens, comportamentul se poate manifesta impulsiv, chiar agresiv”, explica una dintre cercetatoare, Oriana Aragon.

Cu aceasta noua descoperire, putem sa gasim un echilibru atunci cand sentimentele noastre bune sunt manifestate in exterior ca fiind agresive.

In cel de-al doilea studiu, femeile care au indicat cele mai mari niveluri de agresiune a dragalaseniei au avut un nivel mai mic al sentimentelor pozitive dupa cinci minute de la vizualizarea fotografiilor. Conform specialistilor este un semn bun pentru ca ajuta la echilibrul si la constientizarea emotiilor, in general. Creierul nostru tinde sa ne aduca la normal. Atunci cand nu avem control asupra emotiilor noastre, nu putem avea mare grija de bebelusul nostru. In concluzie, studiul sugereaza ca atunci cand balansam emotia cu o alta emotie, ultimul sentiment reguleaza primul sentiment, scrie Mother.

Aceste rezultate ale analizelor pot fi un punct de plecare pentru viitoarele cercetari si pot ajuta oamenii sa-si inteleaga mai bine relatiile si emotiile. Totodata ultimele studii ale celor doua cercetatoare arata ca ar putea atenua alte boli mentale: „Ai vazut, poate, o persoana care sufera de bipolaritate – cateva zile este in regula, in alte zile este suparata. Acest studiu poate indruma persoanele care nu stiu cum sa-si managerieze propriile emotiile spre cele mai bune terapii”, spune cercetatoarea.

Dragalasenia bebelusului ne poate motiva sa avem grija de el, chiar daca sunt momente in care ne simtim coplesiti de sentimente puternice. Agresiunea ne poate ajuta sa lucram la echilibrul emotiilor noastre, astfel incat sa putem avea in continuare grija de bebelusul nostru. Atunci cand esti agresiv, tinzi sa nu mai fi concentrat sau atent la ceilalti din jurul tau.

Citeste si Cele mai frecvente intrebari despre bebelusi

Autor: Andreea Borcila