Studiu: dormim tot mai puțin și mai prost din cauza temperaturilor ridicate din timpul nopții

Dormim tot mai puțin și mai prost din cauza temperaturilor ridicate din timpul nopții – aceasta este concluzia unui studiu recent publicat în revista One Earth, axat pe mediu și schimbările climatice. Cercetătorii spun, ceea ce resimțim de ceva timp, și anume, că temperaturile mai ridicate au o legătură serioasă asupra capacității unei persoane obișnuite de a adormi și de a avea un somn profund, prelungit.

„Pentru noi, toți, somnul este o parte foarte importantă a rutinei noastre zilnice; ne petrecem aproape o treime din viata dormind”, a spus Kelton Minor, autorul studiului, cercetător la Universitatea din Copenhaga, Danemarca. „Dar tot mai mulți de oameni din tot mai multe țări din întreaga lume nu dorm suficient.”

Studiul a arătat că pierdem circa 40 de ore de somn din cauza temperaturilor ridicate în timpul nopții.

Mai multe studii anterioare au arătat că temperaturile ridicate afectează sănătatea, inclusiv creșterea atacurilor de cord, sinuciderile și afecțiunile ce țin de sănătate mintală, precum și accidentele, rănirile, precum și reducerea capacității de muncă. Căldura de afară sau zilele caniculare duc la un somn necaliltativ sau fragmetat, iar problema este că rezultatele studiului arată că oamenii nu prea au capacitatea de a se adapta la nopțile tot mai fierbinți.

Studiul a fost făcut pe 47.000 de persoane din 68 de țări. Participanții au purtat brățări speciale care le monitorizau cantitatea și calitatea somnului în funcție de temperaturile și zona în care se aflau.