Tulburarile de somn la bebelus si copilul mic

Somnul bebelusului (sau al copilului mic) este una dintre principalele preocupari ale parintilor. Somnul este unul dintre punctele esentiale de echilibru. La copil, in timpul somnului profund, organismul secreta hormonul cresterii. Exista insa anumite momente ale dezvoltarii cand apar tulburarile de somn la bebelus si copilul mic, spontan, fara o cauza aparenta.

In general, in primele saptamani de viata, bebelusii dorm in medie intre 16-19 ore pe zi. Un nou-nascut doarme in reprize de cate 2 pana la 4 ore, se trezeste pentru masa si o scurta joaca, apoi doarme din nou.

In primele zile, el adoarme instantaneu, fara niciun comentariu, cu exceptia cazurilor in care are colici. Indiferent daca este intr-un sac de dormit, in patut, in cos, in carucior sau in scaunul de masina, el adoarme imediat ce apare Mos Ene pe la gene. Insa numarul de ore de somn necesare pentru fiecare bebelus sunt numai orientative, pentru ca exista copii care au nevoie de foarte multe ore de somn si copii care sunt sanatosi, vioi si cresc foarte bine cu mai putine ore de somn.

Cand un copil sanatos doarme linistit, parinti sau sunt si ei mai odihniti, iar atmosfera din familie este una armonioasa. Insa atunci cand copilul plange, se trezeste sau tipa noaptea in mod repetat, se creeaza o atmosfera apasatoare in familie, parintii sunt obositi, irascibili si au toleranta scazut la frustrare, accentuand astfel tensiunile si in relatia cu copilul, creandu-se o atmosfera incarcata, ce nu este de natura sa linisteasca copilul.

Ce tulbura somnul micutilor?

Orice tulburare in viata familiei poate duce la tulburari de somn la copil – oatmosfera de familie confuza, conflictuala, nelinistita. De asemenea, tulburarile de somn ale parintilor au un efect negativ asupra somnului copilului.

La fel si schimbarile, evenimentele importante din familie sau din mediul copilului – sarcina mamei, nasterea unui fratior sau surioara, shimbarea locuintei, zugravirea, schimbarea mobilierului, inscrierea la cresa sau la gradinita, intrarea la scoala, schimbarea bonelor sau a persoanelor cu care sta copilul etc.

Cand apar tulburarile de somn?

La 6-10 luni apare anxietatea de separare. Bebelusul constientizeaza despartirea de mama lui, isi da seama ca aceasta nu mai este prezenta tot timpul si devine nelinistit in prezenta strainilor.

La 18-24 luni incepe etapa lui „NU”, cand copilul incearca sa isi testeze limitele, facand crize pentru orice fleac, dar in special atunci cand trebuie sa mearga la culcare. Aceasta etapa poate fi un pic mai dificila pentru parinti, a caror rabdare este pusa la incercare, si care, de multe ori cedeaza, facandu-le pe plac copiilor.

La 3-4 ani, copilul trece printr-o etapa in care incearca din nou sa preia controlul asupra parintilor, acest lucru datorandu-se in mare parte si intrarii in colectivitate.

La 6-7 ani, etapa debutului scolaritatii poate aduce cu sine dificultati de adaptare la scoala si mici conflicte, frustrari legate de colectiv, de noul program.