Ai voie sa bei ceaiuri de plante in timpul sarcinii?

Lista cu ce alimente nu ai voie sa mananci in timpul sarcinii o stii, doctorul ti-a recomandat sa ai grija sa ai un stil alimentar cat mai corect, cat mai sanatos si cu siguranta fara sa exagerezi! Dar oare ceaiuri de plante ai voie sa bei in aceasta perioada? Gasesti mai jos raspunsul.

Teoretic, si in acest caz functioneaza regula „fara excese”. Specialistii nu interzic ceaiurile de plante sau de fruncte in timpul sarcinii, important este sa nu le vei in loc de apa, in cantitati industriale, sau pe cele nepotrivite.

1-2 cani pe sunt suficiente pentru cat sa-ti aromezi meniurile sau gustarile, sau sa inchei serile cu ceva relaxant si parfumat.

Uneori este mai bine sa bei un ceai de fructe neindulcit decat sa mananci seara, fursecuri si gustarele, care, orice ai face, si oricum ar fi ele, adauga calorii vazand cu ochii.

Iar daca inainte de sarcina ai fost bautoare de cafea, ceaiurile te vor ajuta sa renunti mai usor la acest obicei sau cel putin sa reduci semnificativ doza de cofeina.

Mare atentie insa la ceaiurile verzi, care contin mai multa teina, prin urmare, evita-le. Nu e nimic grav daca din cand in cand mai bei o cescuta de ceai verde, de pofta, dar incearca sa nu transformi acest lucru intr-un obicei.

Variaza cat mai mult ceaiurile

Incearca sa nu bei acelasi ceai in fiecare zi, chiar daca asta presupune o intreaga colectie in raft, poti sa-ti permiti si tu acest lux de data aceasta! Trebuie sa mai ai grija la faptul ca ceaiurile de plante contin in marea majoritate aceleasi substante chimice ce sunt folosite in medicamentele pe baza de plante. Asa ca ai grija, cand aromele sunt diferite, sa te asiguri ca sunt si cele mai putin procesate. Plantele intinse la uscat si fierte sub forma de infuzie, ca la bunica, sunt cele mai potrivite.

Ca regula generala… Afla ca ceaiurile facute din fructe si ierburi ce se folosesc si la gatit sunt cel mai sigur de consumat in timpul sarcinii.

Cu exceptia salviei si a patrunjelului, nu ca te-ar tenta un ceai de patrunjel. Dar sa stii ca nici la mancare nu trebuie sa-l folosesti in exces chiar daca parfumeaza minunat supele.

Ceaiul de salvie contine o substanta ce poate produce hipertensiune sangvina si poate provoca avort.

Patrunjelul prezinta aceleasi riscuri ca si salvia, dar poate afecta si dezvoltarea fatului daca il consumi in cantitate mare.  In cantitati moderate, patrunjelul e foarte bun la gatit, fie uscat si maruntit, fie verde, proaspat.

Ceaiurile de plante, in doze mici

Ceaiurile de plante e bine sa le bei cu masura si cu mare grija in general. Dar sunt si plante la care trebuie sa ai atentia sporita. Extrasele de valeriana sunt bine cunoscute pentru efectul lor calmant, uneori sunt recomandate ca ajutatoare pentru somn. Totusi, majoritatea specialistilor sustin ca e bine sa fie complet evitate in timpul sarcinii.

Daca totusi iti permite medicul, iti va recomanda cel mai probabil sa bei doar o cescuta pe zi si nu mai mult de maximum 6 saptamani, si apoi sa faci pauza cel putin tot atat. Valeriana actioneaza ca orice antidepresiv, iar daca mai faci tratament pentru asa ceva, nu bea deloc ceai.

Musetelul calmant

Ceaiul de musetel este adesea recomandat in caz de insomnie, greturi si probleme digestive.

O cescuta inainte de culcare te va ajuta sa dormi bine si e relaxant, totusi, daca bei prea mult va avea efectul opus si te va tine treaza.

Sunt si specialisti care nu recomanda ceaiul de musetel in timpul sarcinii. Desi extrem de rar, s-a facut o legautra intre consumul excesiv de ceai de musetel si anumite probleme circulatorii ale bebelusilor. In plus, e bine sa stii ca daca esti alergica la anumite polenuri, e foarte posibil sa fii sensibila si la ceaiul de musetel.

Frunzele de zmeura

Sunt mamici care beau ceai de frunze de zmeura inainte de nastere, cam din saptamana a 32-a. Se spunea ca ajuta la nastere, pentru ca pregateste tonusul muscular al uterului pentru nastere, desi multi specialisti nu agreeaza aceasta idee. Oricum, e bine sa ai grija, fiindca acest ceai poate genera contractii foarte puternice.