Alimentatia in sarcina: alegeri sanatoase si alimente de evitat!

Despre alimentatia in timpul sarcinii s-a tot vorbit, s-au scris nenumarate carti si din fiecare am avea cate ceva de invatat. Indiferent de perioada sarcinii in care te afli, un lucru este bine de retinut si anume: nu trebuie sa mananci pentru doi, ci de doua ori mai bine si mai sanatos decat inainte. Iata cate ceva despre alegeri sanatoase si alimente de evitat in sarcina.

Mananca sanatos!

Inainte de fiecare masa trebuie sa te gandesti la ceea ce ai in farfurie, la cate vitamine, minerale si proteine contine respectivul fel de mancare, un lucru foarte important pentru sanatatea ta si a bebelusului pe care il porti in burtica.

In timpul sarcinii, tu esti singura sursa de hrana a micutului tau. Fiecare calorie, vitamina sau fiecare gram de proteina de care cel mic are nevoie pentru a se dezvolta, trebuie consumate mai intai de catre tine. Doar tu poti asigura ca bebelusul tau primeste hrana de cea mai buna calitate. Cel mic se va simti foarte bine si se va dezvolta ca la carte daca tu vei manca o multime de fructe proaspete, legume, fasole, mazare, cereale, peste, carne de pasare si produse lactate, de preferat degresate.

Cat trebuie sa mananci si cat ai voie sa te ingrasi?

Corpul tau nu va munci niciodata mai mult decat o va fac pe timpul sarcinii si al nasterii. Pentru a putea face fata noilor „responsabilitati”, mentine-ti puterea fizica, avand o dieta echilibrata si sanatoasa.

  • Fata de necesarul caloric de pana acum, pe perioada sarcinii orice femei are nevoie de un surplus de aproximativ 300-500 de calorii pe zi.
  • E bine sa mananci 5-6 mese mici pe zi, in locul celor 3 mese foarte consistente.
  • Asigura-te ca organismul tau primeste necesarul de proteine si carbohidrati. Proteinele asugura nutrientii esentiali pentru dezvoltarea fatului, iar carbohidratii acopera nevoile tale energetice.
  • Consuma alimente care contin vitamine (in special vitamina C) si minerale (in special Fier). Acestea sunt esentiale pentru buna functionare a tuturor organelor tale.

Medicii sunt de parere ca o femeie care are o greutate medie, trece printr-o sarcina care decurge normal, ar trebui sa ia in greutate circa 10-15 kilograme pe parcursul celor 40 de saptamani de gestatie.

Pentru ca foarte multe viitoare mamici nu stiu ce ar trebui sa consume si ce nu, pe perioada celor noua luni de sarcina, vom incerca sa facem o lista cu cateva alimente si bauturi fata de care ar trebui sa pastrezi distanta, atunci cand ai in burtica un bebelus:

  • Alcoolul
  • Alimentele si bauturile ce contin cofeina
  • Alimentele si bauturile cu un continut bogat in zahar.
  • Frisca artificiala si inghetata artificiala
  • Friptura in sange sau carnea cruda, nepreparata bine
  • Alimentele afumate
  • Ouale crude
  • Branza moale precum camembert sau branza cu mucegai
  • Produsele din lapte nepasteurizat
  • Fructele si legumele despre care crezi ca nu au fost bine spalate
  • Salatele semipreparate sau genul de salate tip beauf
  • Pateul de ficat sau alte produse din carne procesata
  • Alimentele care in general au un continut mare de grasimi si zaharuri.