Ce risca mamele foarte tinere

Fenomenul mamelor minore este in crestere in Romania. Numai in 2017 au nascut peste 18.000 de adolescente, rata nasterilor premature fiind de patru ori mai mare. Medicii isi arata ingrijorarea fata de copiii care au copiii, intrucat multe fete care devin mame au sub 15 ani, iar unele la 13 ani sunt deja la a doua sarcina. Ce risca mamele foarte tinere ne spune prof.dr. Nicolae Suciu, directorul Spitalului Polizu, Manager General al Institutului National pentru Sanatatea Mamei si Copilului “Alessandrescu – Rusescu.

Romania este campioana la mamele foarte tinere. Se confrunta cu un numar mai mare de nasteri in adolescenta devansand tari precum Rwanda, Trinidad Tabago, Emiratele Arabe Unite sau Uzbekistan.

Citeste si Salvati Copiii despre fenomenul mamelor minore sau al copiilor cu copii

Prof.dr. Nicolae Suciu / foto. Alexandra Manaila
Prof.dr. Nicolae Suciu

,,Suntem pe locul 1, departe de ceilalti. Ar trebui sa fim mai invazivi in relatia dintre pacienti si resursa medicala, drepturile pacientului si indatoriri. Cu cat vom introduce mai devreme educatia sanitara sexuala, vom avea grija si prin contraceptie sa diminuam numarul bolilor cu transmitere sexuala. In plus, o educatie sanitara sexuala pentru fetite ar fi necesara”, a declarat prof.dr. Nicolae Suciu, medic obstetrician-ginecolog.

Potrivit acestuia, sunt grupuri etnice care au obiceiul de-a se casatori devreme si astfel femeile nasc in adolescenta. Conform datelor Institutului National de Statistica (INS) in 2017 aproape 700 fete cu varsta sub 15 ani au nascut.

,,Decidentul politic trebuie sa  fie preocupat de fenomenul mamelor minore si de declinul demografic. Trebuie sa-si prioritizeze pe agenda aceste subiecte, pentru ca PIB-ul se coreleaza direct cu forta activa ori daca noi nu avem  forta activa probabil vom plati si pentru asta. In momentul de fata inregistram – 3 % pe an declin si 11% din mame sunt minore. Asta inseamna sarcini sub 18-19 ani, cele mai multe dintre mame sunt intre 14-16 ani, dar avem mame cu a doua nastere la 13 ani si nu sunt exceptii”, a declarat prof.dr. Nicolae Suciu, directorul Spitalului Polizu, Manager General al Institutului National pentru Sanatatea Mamei si Copilului “Alessandrescu – Rusescu.

Vezi si Prof.dr. Nicolae Suciu: ,,Suntem in epoca epidemiei de cezariene!”

Pe langa faptul ca cinci din zece mame cu varsta sub 18 ani nu au fost niciodata la control ginecologic, dupa cum arata ultima analiza a organizatiei Salvati Copiii Romania, mamele foarte tinere pot avea si probleme de sanatate.

,,Dezvoltarea lor biologica inceteaza pentru ca organismul e suprasolicitat. Functia renala nu este la adevarata ei capacitate, nici functia pulmonara cardiaca, nici dezvoltarea intelegerii, rabdarii pacientei ca mama”, sustine managerul Institutului National pentru Sanatatea Mamei si Copilului “Alessandrescu – Rusescu.

Exista o corelatie directa intre varsta precoce a mamei, care inseamna si o dezvoltare emotionala, dar si sociala, inca incomplete, si lipsa accesului la educatie sanitara si la servicii medicale constante. Datele Salvati Copiii Romania, obtinute in urma unei anchete sociologice de teren, arata ca sase din zece mame adolescente nu au avut niciodata acces la informatii privind sanatatea reproducerii sau educatiei sexuale, iar sapte din zece nu au beneficiat niciodata de planificare familiala.

Mai mult, adolescentele devenite mame sunt nevoite sa-si intrerupa formarea lor scolara, nu pot sa termine liceul si nu-si completeaza cunostintele.

Citeste si Peste 18.000 de nasteri la mame cu varsta sub 19 ani

Autor: Alexandra Manaila