Ce vei afla in timpul ecografiei de la mijlocul perioadei de sarcina?

In timpul ecografiei cu ultrasunete, numita si scanarea anatomica, care se realizeaza, de obicei, la mijlocul perioadei de sarcina, mai precis in jurul primelor 20 de saptamani, medicul se asigura ca fatul se dezvolta asa cum trebuie.

Tot ceea ce va face doctorul este sa-i asculte inima micutului, sa verifice anomaliile fizice si structura unui organ, sa confirme sau nu daca vor exista gemeni sau mai mult de atat, sa masoare cantitatea de lichid amniotic, sa iti localizeze placenta astfel incat sa nu iti acopere colul uterin si sa ia toate masurile de siguranta privind copilul, in special marimea lui din timpul sarcinii, scrie The Bump.

Pe langa asta, medicul ecografist va verifica daca fatul are cei doi rinichi si daca urina circula fara probleme prin vezica, dar si daca inima, care trebuie sa aiba cele patru camera ale ei, atriile si ventriculele, egale ca marime, este in regula, precizeaza Baby Centre.

Citeste si Un nou test dezvăluie sexul bebeluşului la 7 săptămâni de sarcină

Cea mai frumoasa parte a ecografiei de la mijlocul perioadei de sarcina este ca poti face cateva print-uri cu fatul pe care sa le arati familiei. Totodata este si momentul in care afli care va fi sexul bebelusului, deoarece specialistul poate identifica organele genitale ale fatului, iar asta daca bebelusul nu isi acopera „bunurile” cu manutele sau piciorusele.

Ce vei vedea intr-o ecografie?

Specialistul va identifica bataile inimii si parti ale corpului bebelusului, cum ar fi fata si mainile, inainte sa se uite, in detaliu, la ele. Initial, poate fi putin greu sa le identifici prin ecografie. Oasele fatului pot aparea albe pe ecran, tesutul usor gri si patat, iar lichidul amniotic din jurul fatului s-ar putea sa iti apara negru.

Exista si cazuri atunci cand se pot gasi anomalii, dar sunt destul de rare.

Citeste si Importanţa analizelor şi controalelor medicale în timpul sarcinii

Ecografistul poate detecta:

  • Anencefalia, o malformatie congenitala, in care lipsesc anumite parti ale creierului fatului;
  • Un defect al placentei;
  • Lipsa membrelor sau marimea scurta a lor;
  • Spina bifida, un defect la nivelul coloanei vertebrale;
  • Probleme ale rinichilor;
  • Anomalii cromozomiale, cum ar fi tulburari de crestere si dezvoltare sau retard psiho-motor;
  • Probleme ale inimii etc.

Pe de o parte, „copilul creste si se dezvolta in uter intr-un sac amniotic ce contine lichidul amniotic, un lichid transparent si complet steril. Lichidul amniotic joaca un rol foarte important in evolutia sarcinii, excesul sau lipsa unei cantitati suficiente de lichid amniotic reprezinta un risc atat pentru mama, cat si pentru copil. Bebelusul inghite acest lichid care ajunge in stomac si tractul digestiv, se absoarbe in circulatia fetala si trece apoi prin rinichi, de unde este evacuat prin urina si astfel se recircula”, precizeaza specialisti din cadrul clinicii Regina Maria.

Pe de alta parte, placenta reprezinta un organ musculos care face legatura dintre mama si embrion, prin cordonul ombilical, avand roluri de nutritie si respiratie.

Citeste si Sarcina gemelară

Autor: Andreea Borcila