Consumul de ceai din frunze de zmeur in timpul sarcinii. Ce trebuie sa stii?

Parerile sunt impartite in acest caz, existand specialisti care recomanda consumul de ceai din frunze de zmeur in ultima etapa a perioadei de sarcina deoarece pregateste corpul pentru intrarea in travaliu. In schimb, alti specialisti considera ca nu trebuie consumat in afara perioadei de travaliu pentru ca ar putea declansa contractiile. Ce-i drept, frunzele de zmeur sunt bogate in vitamine si minerale, iar ceaiul facut din ele ajuta la reducerea starilor de greata din timpul sarcinii.

Zmeurul provine din familia Rosaceae si este un arbust tufos, cu ghimbi in partea inferioara. Florile arbustului sunt mici si albe, iar fructele zmeurului sunt de culoare rosie si au un gust dulce-acrisor. Zmeurul se gaseste in paduri, pe coaste stancoase sau in luminisuri, scrie Ce se intampla, doctore?.

Frunzele de zmeur au proprietati antibacteriene, antiinflamatorii, de relaxare si diuretice. Ceaiul din frunze de zmeur relaxeaza diferite categorii de muschi, incluzandu-se, in acest caz, si muschiul uterin, potrivit Mom Junction.

Studiile in domeniu au aratat ca femeile care au consumat ceai din frunze de zmeur la sfarsitul perioadei de sarcina au avut cea de-a doua etapa a travaliului (nasterea) mai rapida/mai scurta fata de femeile care nu au consumat acest tip de ceai. De asemenea, reduce riscul unei nasteri premature sau mai tarziu de termen.

Citeste si Remedii naturale pentru durerile din sarcina

Ceaiul din frunze de zmeur se mai poate folosi si extern atunci cand te confrunti cu o iritatie de piele datorita vitaminelor C si E care calmeaza inflamatia, scrie naturavindecatoare.ro.

Ceaiul din frunze de zmeur este o sursa bogata in nutrienti si antioxidanti. Frunzele de zmeur sunt bogate in vitaminele A, B, C, E si minerale, calciu, magneziu, fier, potasiu, mangan si fosfor. De asemenea, reduce starile de greata pe care le ai dimineata, ajuta la circulatia sangelui, reduce sangerarea dupa nastere.

De altfel, incepand cu al treilea trimestru, pentru intarirea muschilor uterului inainte de nastere, se pot consuma doua sau trei cani pe zi, potrivit naturavindecatoare.ro.

Potrivit I-medic.ro, poti bea acest ceai de patru ori pe zi, dupa cele 36 de saptamani de sarcina, pentru a ajuta uterul sa se pregateasca de travaliu.

Sfatul este sa incepeti cu o cana pe zi pentru a-ti observa feedback-ul organismului tau.

Ceaiul din frunze de zmeur, salvie, cimbru si leustean se poate consuma doar in timpul travaliului sau in ultimile patru saptamani de sarcina pentru ca declanseaza contractiile, iar in restul perioadei sunt interzise deoarece pot provoca nasterea premature, scrie Click pentru femei.

Citeste si 9 remedii pentru greturile matinale. Tu le stii?

Primul trimestru al sarcinii este discutabil pentru ca parerile sunt impartite. Cat despre trimestrele 2 si 3 de sarcina, specialistii recomanda ceaiul din frunze de zmeur. Pentru prepararea a 250 ml de ceai, poti pune frunzele de zmeur in apa fiarta, intr-o cana, lasand ceaiul deoparte cinci minute, acoperita cu un capac, scrie Doc.ro.

„Zmeura si preparatele fitoterapeutice rezultate din ea sunt contraindicate femeilor insarcinate, in prima parte a sarcinii, dar si mamelor care alapteaza. De precizat ca din cauza continutului mare de tanini consumul de zmeura poate afecta sarcina, iar la mamicile cu nou-nascuti, poate reduce secretia lactata”, explica Elena Badea, specialist in fitoterapie, pentru Adevarul.

Exista si cateva efecte secundare daca ceaiul este consumat in cantitati mari, si anume: greata, diaree, contractii, scaderea raspunsului la insulina etc. Chiar daca aceste simptome nu sunt periculoase, in cazul in care ele apar, opreste-te din a-l consuma.

Nu este recomandat acest tip de ceai daca ti-ai planificat operatia de cezariana, daca ai tensiune arteriala, daca ai avut nasteri multiple sau neobisnuite, dificile ori daca iei antidepresive sau metformina, un medicament antidiabetic, aminofilina, atropina, codeina, efedrina ori pseudoefedrina deorece le influenteaza efectele, potrivit Mom Junction.

Chiar daca ceaiul din frunze de zmeur are multiple beneficii, cea mai buna parerea este cea a unui medic specialist inainte de a consuma acest tip de ceai deorece fiecare viitoare mamica are un organism unic si diferit.

Citeste si Medicamentele in sarcina

Autor: Andreea Borcila