Cum influențează hormonii tiroidieni sănătatea fătului și evoluția sarcinii

Tiroida este o glandă endocrină aflată la baza gâtului și care are formă de fluture. În ciuda dimensiunilor sale reduse, o greutate de 25-30 de grame în cazul adulților, această glandă joacă un rol vital în funcționarea optimă a organismului uman. Afla aici cum influențează hormonii tiroidieni sănătatea fătului și evoluția sarcinii.

Dr. Alina Rusu, medic specialist endocrinolog al clinicii DigestMed

Dr. Alina Rusu, medic specialist endocrinolog al clinicii DigestMed, explică faptul că fiecare organ din corpul uman are nevoie de hormonii produși de glanda tiroidă. Acești hormoni sunt necesari dezvoltării încă din stadiul intrauterin și controlează funcții biologice precum:

  • Temperatura corpului;
  • Activitatea cardiacă (stimulează contractilitatea miocardului și pulsul);
  • Respirația (reglează rata și amplitudinea respirațiilor);
  • Tranzitul intestinal optim;
  • Nivelul de calciu din sânge;
  • Metabolismul colesterolului și al trigliceridelor;
  • Formarea celulelor roșii (eritrocitele).

În timpul sarcinii, mai ales în prima parte a acesteia, fătul depinde exclusiv de hormonii tiroidieni produși de către organismul mamei. Pentru o dezvoltare intrauterină sănătoasă a fătului este necesară asigurarea necesarului de hormoni tiroidieni. Astfel, chiar dacă mama nu știe dacă suferă de o boală care afectează această glandă, este indicat ca ea să se adreseze unui medic endocrinolog înainte de a rămâne însărcinată sau imediat ce a aflat că este însărcinată”, explică Dr. Alina Rusu.

Femeile au un risc mai crescut de a suferi de o boală tiroidiană

Statisticele Asociației Americane a Endocrinologilor Clinicieni (AACE) indică faptul că femeile au un risc mai mare decât bărbații de a suferi de o boală tiroidiană. Mai exact, riscul unei femei de a suferi de o astfel de afecțiune este de cinci până la opt ori mai mare decât cel al unui bărbat.

Din nefericire, cauza acestei diferențe în ceea ce privește riscul accentuat al femeilor de a avea probleme cu glanda tiroidă nu a fost identificată cu exactitate. Conform Dr. Rusu, specialiștii din domeniu sunt de părere că hormonii estrogeni joacă un rol important, chiar dacă nu au putut demonstra o legătură clară.

Disfuncțiile tiroidiene sunt, de asemenea, mult mai frecvente în cazul persoanelor care suferă de tiroidită autoimună. Din nou, femeile prezintă un risc mult mai ridicat de a suferi de o astfel de afecțiune, iar mecanismul cauzal încă nu a fost pe deplin înțeles.

Controlul medical regulat al funcției tiroidiene este indicat femeilor, indiferent dacă intenționează să rămână însărcinate sau nu. Un astfel de control se impune având în vedere riscul mult mai ridicat al femeilor de a prezenta anomalii legate de producția hormonilor tiroidieni.

Tiroida și sănătatea bebelușilor

În prima parte a vieții intrauterine, fătul depinde în mod exclusiv de hormonii secretați de către glanda tiroidă a mamei. În această perioadă glanda tiroidă a bebelușului este în formare și după 12-14 săptămâni de sarcină aceasta devine un organ funcțional.

Corpul bebelușilor are nevoie de hormonii tiroidieni pentru dezvoltarea optimă a organelor. Acești hormoni joacă un rol vital și la nivel neuropsihic și pot determina aspecte care vizează dezvoltarea creierului, a cogniției și chiar coeficientul de inteligență (IQ).

Nediagnosticate și netratate corespunzător, problemele tiroidei de care suferă mama (hipotiroidia sau hipertiroidia) au un efect negativ asupra sănătății bebelușului. Din cauza unor disfuncții tiroidiene există riscul ca sarcina să se oprească din evoluție sau chiar să survină o naștere prematură. Chiar dacă sarcina este dusă până la capăt tot există riscul ca nașterea să fie dificilă și ca bebelușul să sufere, la rândul său, de o afecțiune a tiroidei.

În cazul nou-născuților, hipotiroidia este o cauză frecventă, dar potențial reversibilă, a retardului mental. Diagnosticarea și tratarea cât mai rapidă a acestei afecțiuni poate asigura o recuperare rapidă a eventualelor deficite cognitive.

Sarcina și deficiențele tiroidiene

Gravidele care nu au fost diagnosticate cu deficiențe ale tiroidei nu au nevoie neapărat de un consult endocrinologic și este de preferat ca medicul de familie sau cel ginecolog să dozeze TSH și FT4. În funcție de valorile acestora să determine dacă un astfel de consult se impune.

Urmărirea modului în care sarcina evoluează este necesară în cazul femeilor care au fost diagnosticate cu tiroidita autoimună,  hipotiroidie sau hipertiroidie. Ignorarea acestor diagnostice pe perioada sarcinii are efecte minime asupra mamei, dar care se pot dovedi extrem de serioase pentru bebeluși.

Există cazuri în care o glandă care funcționa normal înainte de sarcină să nu facă față cerințelor crescute de hormoni tiroidieni din perioada sarcinii. În aceste cazuri este nevoie de tratament, care să suplinească hormoni produși de către mamă. De cele mai multe ori, după naștere, glanda tiroidă își reia funcția normală și tratamentul nu mai este necesar. În cazuri rare, această deficiență poate persista și după naștere, fiind nevoie de tratament continuu. Nu este o boală gravă și dacă este tratată corespunzător nu scade calitatea vieții și nu are efecte negative pentru celelalte organe.”, adaugă Dr. Alina Rusu.

***Articol realizat cu ajutorul Dr. Alina Rusu, medic specialist endocrinolog al clinicii DigestMed