De ce este vernixul caseosa atat de important pentru nou-nascut?

Vernixul caseosa este important pentru tine, dar mai ales pentru nou-nascut. Poate ai avut ocazii sa observi un bebelus, care are pielea acoperita cu o substanta grasa si alba. Aceasta se numeste vernix caseosa si este benefica nou-nascutului.

Vernixul este o secretie grasa, branzoasa, alb-cenusie care acopera intreaga piele a micutului in timp ce se afla in pantec. Vernixul caseosa este alcatuita din celulele pielii cojite si secretii sebacee (unsuroase), potrivit Sfatul Medicului.

Citeste si Ce cuprinde pachetul-trusou pentru nou-nascut oferit de stat

Nu pare cel mai frumos lucru din lume, dar aceasta substanta joaca un rol important, si anume, protejeaza pielea fragila a micutului in contactul cu lichidul amniotic.

Vernix caseosa apare in jurul saptamanii a 19-a a sarcinii si continua sa se ingroase pana in saptamana 34 de sarcina. Ulterior, invelisul incepe sa se scurga in lichidul amniotic, iar pana la 40 de saptamani, vernixul este, in mare parte, disparut.

Copiii nascuti prematur tind sa aiba mai multa substanta grasa decat cei care s-au nascut la termen sau mai tarziu.

Citeste si Probleme oftalmologice ale nou-nascutului

In principiu, vernix caseosa formeaza o bariera protectoare intre pielea fragila a fatului si lichidul amniotic care il inconjoara. Este un rol important pe care il are aceasta substanta, sa protejeze si sa hidrateze pielea micutului. In schimb, substanta are si alte beneficii. In timpul sarcinii, vernixul pe care il inghite fatul poate ajuta la hranirea bacteriilor bune din intestin. In timpul travaliului, aceasta substanta grasa poate ajuta ca lubrifiant natural pe masura ce copilul incepe sa iasa afara. Dupa nastere, substanta continua sa protejeze pielea nou-nascutului ajutand la prevenirea infectiilor bacteriene, iar mirosul substantei grase ar putea declansa conexiunea neuronala in creierul nou-nascutului, necesara pentru alaptare. In cazul mamicilor, vernixul caseosa contine compusi care poate ajuta la vindecarea ranilor perineale.

Este necesar sa amani prima baita a bebelusului la spital?

Organizatia Sanatatii Mondiale (OSM) recomanda sa asteptam cel putin sase ore sau, daca este posibil, pana la 24 de ore pentru prima baita a micutului. Orice ai alege, anunta asistenta cu privire la planurile tale pentru a stii cand este de facut in functie de decizia ta.

Conform Asociatiei Internationale de Educare Perinatala din America, nu exista un timp specificat pentru prima baita a sugarului. Pentru orice nelamurire, poti sta de vorba cu medicul neonatolog sau pediatru.

Nou-nascutii ale caror mame au HIV pozitiv ori care au hepatita trebuie sa aiba prima baita cat mai curand posibil dupa nastere pentru a se limita sansele de transmitere a bolilor respective. Si in cazul bebelusilor prematuri, este bine sa stai de vorba cu un medic specialist. El va stii cel mai bine ce demersuri trebuie realizate.

In general, vernixul caseosa protejeaza bebelusul in timp ce se afla in uter si poate oferi beneficii pentru ambele persoane, atat in timpul, cat si dupa nastere.