Evita stresul cand esti gravida!

Chiar daca vei spune „usor de zis, greu de facut”, este totusi momentul, odata ce ai aflat ca esti insarcinata, sa iei masuri pentru a reduce stresul cotidian macar pana cand nasti. Evita stresul cand esti gravida! Iata de ce. 

Asteptarea venirii pe lume a unui copil, teama de nastere, preocuparea pentru sanatate, pregatirile pentru nastere, pregatirile pentru venirea acasa a copilului, toate acestea sunt tot atatea motive pentru care o gravida se va declara stresata.

Daca la acestea vom adauga grijile cotidiene de care nu aveai cum sa scapi brusc dupa ce barza te-a anuntat ca va veni in vizita, munca de la serviciu, transformarile fizice prin care treci, modificarile hormonale generate de acestea si asa mai departe, sansele de a fi stresata sunt tot atat de mari.

Ceea ce trebuie sa intelegi insa este ca aceasta stare de stres nu numai ca nu te ajuta cu nimic, ba mai mult, poate fi periculoasa pentru tine si viitorul bebelus. Asada, chiar daca vei spune ca este ultimul lucru de care ai timp sa te preocupi acum, poate ar fi indicat sa iei legatura cu un specialist care sa te ajute sa identifici sursele de stres si sa gasesti alte cai cu ajutorul carora poti scapa de el.

Cercetatorii sunt de parere ca stresul din timpul graviditatii poate avea ca efect modificarea modalitatii de functionare a genelor, ceea ce se traduce prin faptul ca din aceasta cauza exista riscul ca o serie de probleme de care sufera mama sa se transmita mai usor la viitorul bebelus. Conform unui studiu realizat la Universitatea din Edinburgh, oamenii care in perioada intrauterina sunt expusi la un nivel crescut al cortisolului, cunoscut si sub denumirea de hormon de stres, au un risc sporit de a suferi de diabet sau de unele afectiuni ale inimii pe masura ce inainteaza in varsta.

Cercetarile merg mai departe si sustin chiar ca astfel de probleme de sanatate generate de stres se pot transmite si la urmatoarele doua sau chiar trei generatii de copii.

Consecintele emotionale ale stresului se pot incadra intre senzatia moderata de suprasolicitare pana la severe stari de depresie, putand conduce la o femeie gravida necomunicativa si incapabila de a actiona normal.

Se pare ca un nivel ridicat al hormonului cortisol in organismul mamei poate afecta direct starea de sanatate atat a copiilor acesteia, cat si a eventualilor sai nepoti. Alte studii au evidentiat faptul ca majoritatea copiilor proveniti din mame stresate pot fi mai hiperactivi si pot avea mai multe probleme emotionale decat ceilalti copii.

Sursele majore de stres pentru viitoarele mame sunt in prezent reprezentate de situatia financiara, locul de munca, casatoriile nepotrivite si chiar de anxietatea provocata de sarcina.

Vestea buna este ca cercetatorii au sugerat ca exista metode prin care stresul poate fi diminuat, mai ales daca apelezi, cand esti gravida, si la o persoana avizata care sa te indrume si sa te ajute sa ai o viata mai putin stresanta.

Se pare ca cel mai important este sa iti analizezi stilul de viata si sa ii faci anumite modificari. Gandeste-te la efortul depus in activitatea ta profesionala, satisfactiile si esecurile, transformarile din viata persoanal, obligatiile zilnice cu care te-ai obisnuit sau pe care consideri ca nu ai cum sa le ocolesti.

Gandeste-te foarte serios daca toate aceste activitati pe care consideri ca trebuie sa le rezolvi singura ar putea fi delegate si altor persoane. Evalueaza apoi care sunt acele momente sau activitati care iti fac tie placere si pe care le faci exclusiv pentru tine, daca ai timp de astfel de lucruri. Calculeaza timpul alocat pentru activitati fizice, odihna si recreere. Dupa ce ai facut „acest inventar”, vezi daca poti face fata, gravida fiind, acestor solicitari. Daca raspunsul este nu, sau ai anumite dubii, poate a venit momentul sa faci anumite schimbari in agenda ta zilnica si sa ii determini si pe cei din jurul tau, atat la serviciu cat si casa, sa iti accepte aceste schimbari fara a le interpreta intr-un mod negativ sau ca rea vointa din partea ta.

Nu in ultimul rand, vei avea nevoie de mai multa liniste si timp de relaxare, indiferent ca este vorba sa citesti o carte, sa te plimbi, sa urmaresti un film, sau pur si simplu sa lasi gandurile frumoase sa te cuprinda pregatind venirea pe lume a bebelusului tau.

Specialistii sunt de parere ca trebuie sa lasi deschise portile de comunicare cu cei dragi, in special cu partenerul de viata. Sotul, parintii si prietenii nu au de unde sa cunoasca exact starile pe care le experimentezi si nu pot anticipa care iti sunt nevoile si dorintele. Explica-le. Spune-le cum te simti si cum te pot ajuta. Nu uita in acelasi timp sa dai atentie ingrijorarilor si starilor de anxietate prin care partenerul trece, mai ales daca este vorba de prima sarcina.