Iată ce trebuie să știi despre primul scaun de după naștere

Nașterea este o provocare foarte mare pentru corpul tău, iar ceea ce este important să știi este că și după naștere, acesta va trece prin mai multe schimbări. În afară de faptul că laptele matern se va pregăti să vină, hormonii vor fluctua destul de mult, s-ar putea să te simți neliniștită și în privința mersului la baie, mai exact, legat de primul scaun de după naștere.

Indiferent dacă ai născut natural sau prin cezariana, este firesc să te simți preocupată și ușor îngrijorată de acest aspect, mai ales că multe mame spun despre existența un anumit disconfort pe care-l poți simți atunci când vei avea primul scaun, după naștere.

Dacă ai născut natural, atunci principalele preocupări pe care le ai pot fi legate de sensibilitatea pe care o poți rezsimți în zona perineală. Și dacă ai născut prin cezariană, s-ar putea să te îngrijorezi că încordarea în timpul procesului ți-ar putea provoca durere sau ți-ar afecta incizia.

Ceea ce vrem să știi este că nuce esva te neobișnuit să ai constipație, diaree sau chiar hemoroizi după naștere. Iată ce trebuie să știi despre primul scaun de după naștere, precum și câteva sfaturi ca recuperarea să fie mai blândă.

Problemele legate de scaunul din perioda de după naștere sunt mai frecvente decât te-ai aștepta, fie că este vorba despre constipație, diaree, hemoroizi sau chiar incontinență fecală.

Sunt tare multe lucruri care pot afecta scaunul în perioada de postpartum, inclusiv hormonii, ceea ce mănânci și cât de mult bei, poate fi vorba și de o infecție, un virus sau ca urmare a efectelor antibioticele utilizate în spital” spune Christine Masterson, medic din New Jersey.

Iată câteva dintre cele mai frecvente probleme cu care se confruntă femeile după naștere, legate de scaun:

  • Constipație postpartum
  • Hemoroizi postpartum
  • Diaree postpartum
  • Incontinență fecală postpartum

Este normal să experimentezioricare dintre aceste scenarii, dar asigură-te că discuți cu medicul tău despre ce ți se întâmplă, astfel încât să-ți poată oferi sfaturi utile și un tratament adecvat.

Dintre scenariile numerate mai sus constipația este cea mai frecventă. Unele femei, au primul scaun chiar în prima zi de după naștere, altele la 3 zile. Cu siguranță medicul sau moașa trebuie să știe dacă nu ai avut parte de un scaun în primele zile. Unii medici/moașe oferă medicament special laxativ, tocmai ca să ajute proaspăta mamă, în acest sens, în primele zile.

Ceea ce este esențial să știi este că, la fel cum fiecare sarcină este diferită, la fel și recuperarea postpartum va fi diferită de la femeie la femeie.

Referitor la primul scaun de după naștere este important să nu-ți faci prea mari griji și să acorzi mai multă atenție semnelor pe care ți le arată corpul. Dacă simți nevoie sp mergi la baie, nu amâna momentul, cu cât aștepți mai mult, cu atât s-ar putea să simți disconfort sau chiar durere. Deși poate părea ciudat, dar multe proaspete mame susțin că au experimentat această amânare, fie pentru că împărțeau salonul/rezerva în care se aflau după naștere, cu una sau mai multe proaspete mame și se simțeau inconfortabil din această cauză.

Ce să faci ca să ai parte de mai puțin stres atunci când vei experimenta primul scaun de după naștere?

  • Hidratează-te din plin!
  • Atenție la ceea ce mănânci. Asigură-te că vei consuma fibre, dacă îți permite medicul, supă supe și iaurt, poți introduce fructele, legumele (atenție la cele care balonează, mai ales, dacă ai născut prin cezariană).
  • Este esențial să-ți redobândești mobilitatea cât mai curând (pentru început, să te dai jos din pat și să mergi prin cameră).
  • Este important să menții o igienă impecabilă în zona perinală-anală.
  • La recomandarea specialistului, folosește un laxativ (permis în alăptare, daăc este cazul) sau creme locale, dacă te confrunți cu hemoroizii.

Dacă observi sânge în scaun, ai fisuri anale, dacă ai febră, incontinență fecală etc, adresează-te medicului.