Nasterea acasa. Riscuri si beneficii

Nasterea acasa este benefica sau, mai mult, este daunatoare atat mamei, cat si fatului? De-a lungul timpului, s-au efectuat multe cercetari in domeniu atat pro, cat si contra alegerilor de a naste acasa. Vezi in materialul urmator ce presupune acest lucru.

Un grup de cercetatori din cadrul Universitatii din New York, San Francisco si Sejong (Coreea de Sud) au comparat tipuri diferite de materie fecala preluate atat de la bebelusii nascuti in spital, cat si de la cei nascuti natural, acasa. Rezultatele studiului au aratat ca nasterea la spital poate schimba microbiomul intestinal al nou-nascutului plasandu-l, astfel, la un risc ridicat de a suferi de boli metabolice, precizeaza The Conversation.

Citeste si Ce mananci in prima luna dupa nasterea naturala?

„Bolile metabolice reprezinta tulburari ce vizeaza o serie de factori nutritivi, caracterizate adesea prin reactii chimice anormale din care pot rezulta diverse modificari ale procesului metabolic. Aceste afectiuni au pe de o parte factori ereditari (unele pot fi depistate de la nastere), dar pot fi cauzate si de boli aparute pe parcursul vietii (fiind identificate dupa aparitia unor simptome specifice)”, potrivit specialistilor Catena.

Prin expunerea nou-nascutului la bacteriile vaginale se incepe un proces important de colonizare a micutului. Cu timpul, diferite medii ale corpului, cum ar fi pielea, cavitatea bucala si intestinele, isi dezvolta propriile lor comunitati microbiene.

Prin urmare, acest studiu, publicat in octombrie 2018, arata cum bebelusii nascuti, pe cale naturala, acasa sunt mai predispusi la o colonizare cu bacterii benefice, in timp ce bebelusii nascuti la spital tind sa fie colonizati cu bacterii prin intermediul altor interventii, cum ar fi operatia de cezariana, tratamentul cu antibiotic sau hranirea cu formula de lapte.

O alta cercetare din martie 2018 sugereaza ca exista numeroase beneficii in cazul nou-nascutului care se expune intr-un mod „netulburator” in fata bacteriilor mamei, gasite in zona vaginului si pe piept, in timpul alaptarii.

Citeste si Alimentatia mamei dupa nasterea prin cezariana

Ultima noutate, in ceea ce priveste nasterea bebelusului acasa, arata ca exista de trei ori mai multe sanse ca mama sa se confrunte cu complicatii si cu moarte perinatala acasa comparativ cu mama care alege sa nasca la spital. Acest studiu a fost prezentat in cadrul unei intalniri anuale importante la Societatea de Medicina Materno-fetala, in Las Vegas. De asemenea, specialistii au comparat nasterile, de acasa, a 3580 de femei si nasterile, la spital, a 240000 de femei, in perioada 1991-2014, potrivit Medical Express.

Riscul de mortalitate infantila a fost de doua ori mai mare in cazul femeilor care au nascut acasa deoarece s-au luat in calcul mai multe variabile, precum sanatatea mamei, varsta si stilul de viata.

Conform NCT (engl. National Childbirth Trust), cea mai mare organizatie pentru sprijinirea parintilor din Marea Britanie, beneficiile nasterilor acasa presupun:

  • Mai putine sanse de a contracta o infectie;
  • Mai putine riscuri asociate interventiilor medicale, cum ar fi folosirea forceps-ului;
  • Mai putine sanse ca bebelusul sa mearga intr-un departament neonatal.

De altfel, spitalul este pana la urma o varianta potrivita pentru viitoarele mamici, mai ales cand este vorba despre alte conditii de sanatate preexistente, cum ar fi cele de inima, respiratie, rinichi sau hormoni. Printre aceste conditii se numara preeclampsia, nasterile anterioare inainte de termen, inducerea travaliului si placenta praevia.

Citeste si Asociatia BLONDIE: Copiii bolnavi abandonati in spitale nu mai sunt singuri!

Autor: Andreea Borcila