Nasterea prin cezariana chiar afecteaza evolutia umana?

Un studiu sustine ca tot mai multe mame au nevoie de o interventie chirurgicala la nastere, iar acest lucru este din cauza dimensiunii inguste a pelvisului. Cercetatorii au aratat ca nasterea prin cezariana chiar afecteaza evolutia umana.

Citeste si: Ce inseamna bazin ingust care nu poate sustine o nastere naturala?

Potrivit oamenilor de stiinta, cazurile in care un bebelus nu se poate naste natural din cauza ca bazinul mamei este prea ingust, au crescut de la 30 din 1000 in anul 1960 la 36 din 1000 de nasteri in prezent, scrie bbc.com.

Aceasta cresterea are o anumita legatura si cu faptul ca din punct de vedere istoric, aceste gene nu ar fi transmite de la mama la bebelus pentru ca in trecut ambii ar fi murit in timpul travaliului.

Cercetatorii sustin ca aceasta tendinta va mai creste, dar nu pana intr-atat incat sa spunem ca nasterile naturale vor tine de trecut. Dr. Philipp Mitteroecker, de la departamentul de biologie teoretică al Universitatii din Viena spune ca oamenii de stiinta au cautat raspunsul la intrebarea de ce rata problemelor la nastere este mare, in special cele legate de disproportia pelviana.

“Fara interventie medicala moderna astfel de probleme ar fi fost in trecut cazuri letale, iar din perspectiva evolutiei umane, acest lucru inseamna selectie naturala. Femeile cu bazin foarte ingust nu ar fi supravietuit la nastere in urma cu 100 de ani. In prezent, ele nasc si transmit genetic aceasta trasatura de bazin ingust si fiicelor lor” spune dr. Philipp Mitteroecker.

Citeste si De ce nu nastem ca in afara? Iata adevarul despre statutul moasei in Romania

Pe cercetatori i-a precoupat sa afla raspunsul la intrebarea “de ce pelvisul uman nu s-a largit de-al lungul anilor?”. Spre deosebire de alte primate, capul unui copil este mai mare, iar acest lucru inseamna ca animalele, spre exemplu, cimpanzeii, pot naste relativ usor. Potrivit tuturor datelor legate de nasteri si de sanatatea bebelusului, s-a aratat ca bebelusii mai mari la nastere sunt perceputi ca fiind mai sanatosi. Cu toate acestea, bebelusi mai mari au mai multe sanse sa raman blocati in timpul travaliului. Acest lucru s-ar dovedi dezastruos pentru mame si pentru bebelusi, iar genele lor nu ar mai fi transmise. De aceea,  “intentia noastra nu este de a critica interventia medicala”, potrivit dr. Mitteroecker, chiar daca acest lucru are un anumit impact asupra evolutiei umane.

Cu toate acestea, cresterea numarului de nasteri prin cezariana din cauza unui bazin foarte ingust la mama este foarte mic. Cercetatorii estimeaza ca doar in 3% dintre nasteri se poate spune ca este vorba despre bazin foarte ingust, adica 30 de cazuri din 1000. Iar in ultimii 50-60 de ani aceasta rata a crescut la 3,3-3,6%, ceea ce inseamna 36 de cazuri din 1000.

Dr. Briana Pobiner, specialist in paleontologie-antropologie sustine ca numarul cezarienelor creste mai degraba din cauza unor probleme biologice si culturale. De aceeasi parere este si Daghni Rajasingam, consultant in obstetrica la Royal College of Obstetricians, care spune ca aceasta crestere a numarului de cezariene este mai mult din cauza unor afectiuni, precum diabetul si obezitatea.

Citeste si: Nasterea cezariana si micile ei inconveniente