NeonaTEL: Call-center gratuit pentru gravidele cu risc de nastere prematura si pentru parintii cu nou-nascuti indelung spitalizati

In contextul pandemiei COVID-19, Asociatia Unu si Unu vine in sprijinul femeilor gravide cu risc de nastere prematura, al parintilor cu bebelusi prematuri sau indelung spitalizati si al familiilor aflate in suferinta dupa pierderea bebelusului, prin lansarea unui call-center dedicat (NeonaTEL), unde pot primi recomandari din partea unui medic neonatolog sau a unui psiholog/psihoterapeut si sustinere morala din partea unui parinte de prematur.

NeonaTEL functioneaza 7 zile pe saptamana, medicul neonatolog fiind disponibil de luni pana vineri in intervalul 8:00-11:00, iar psihologul/psihoterapeutul si parintele de prematur de luni pana duminica, in intervalul 8:00-20:00. Pentru a beneficia de servicii, parintii sau femeile gravide pot apela numarul 021.9980 (cu tarif normal, apelabil din orice retea de telefonie fixa sau mobila din Romania).

“In mod normal, pentru o familie cu nou-nascuti prematuri sau indelung spitalizati, perioada de adaptare la viata bebelusului in terapie intensiva neonatala este una foarte dificila, plina de temeri si ingrijorari. Dupa externare, se confrunta in continuare cu o perioada de incertitudini pana ce copilul reuseste sa se recupereze medical si sa ajunga la nivelul de dezvoltare al unui bebelus nascut la termen. Printr-un carusel emotional trec si femeile gravide care cunosc ca au risc de nastere prematura. De aceea, cu atat mai mult este nevoie de noi in acest moment de stare de urgenta, cand accesul la ingrijire medicala este ingreunat, unii bebelusi au ramas in sectiile de terapie in timp ce mamele au fost externate sau isi pot vedea mult mai rar bebelusii, iar medicii din prima linie trebuie sa trateze cu prioritate pacienti ai caror viata este pusa in pericol”, a declarat Corina Croitoru, presedintele Asociatiei Unu si Unu. “Ne dorim sa ajutam parintii, medicii si sistemul sanitar, punand la dispozitie acest call-center gratuit, un proiect pe care am reusit sa il lansam in timp record”, a adaugat Corina Croitoru.

La nivel mondial, 1 din 10 copii se naste prematur. Potrivit datelor oficiale, in Romania se nasc prematur aproximativ 18 mii de copii, unii dezvoltand diverse dizabilitati: surditate 3%; cecitate 8%; paralizie cerebrala 8-12%; retard mintal 14%. Pana nu demult, speranta de viata a prematurilor era destul de redusa, dar, in prezent, datorita progreselor in medicina, prematurii care ajung dupa nastere intr-o unitate de ingrijire intensiva supravietuiesc si pot avea o calitate buna a vietii.

Niciun parinte nu este pregatit complet pentru stresul si emotiile prin care va trece in timpul spitalizarii prematurului. Acestea continua si dupa externare, cand, de unii singuri si fara sprijin in aceeasi masura din partea cadrelor medicale, incearca sa inteleaga cum este sa fii parinte si sa integreze responsabilitatea acestui rol, sa stabilesca o relatie de atasament cu nou-nascutul si sa depaseasca temerile si ingrijorarile. O mare parte dintre prematuri depind de o serie de interventii si ingrijiri specializate si dupa externare.

O gama larga de emotii si temeri legate de viata bebelusului si a sa intampina si o femeie gravida, care stie ca are riscul de nastere prematura. La toate acestea se adauga ingrijorarile specifice acestei perioade de strare de urgenta, in care gravidele nu stiu daca vor naste in maternitatea si cu doctorul care le-a urmarit sarcina, in timp ce lucrurile se pot schimba de la o zi la alta.

Din nefericire, exista si cazuri de familii care se confrunta cu pierderea dureroasa a unui bebelus, un moment care este depasit cu foarte mare greutate, mai ales in lipsa unui suport specializat.

Proiectul NeonaTel a fost realizat cu sprijinul Nutricia. Detalii:  https://unusiunu.com/neonatel-021-9980/.

—————————————

DESPRE ASOCIATIA UNU SI UNU

Asociatia Unu si Unu este asociatia nationala a nou-nascutilor prematuri sau bolnavi si indelung spitalizati si a familiilor lor si este membra a EFCNI  (European Foundation for the Care of Newborn Infants) inca din 2013.

Misiunea Unu si Unu este de a imbunatati sanatatea bebelusilor din Romania prin proiecte de preventie, informare si educare a societatii civile privind nasterea inainte de termen, implementarea principiilor Family Centred Care in terapiile intensive neonatale si alinierea Standardelor nationale la nivelul Standardelor Europene de ingrijire elaborate de EFCNI, precum si oferirea de suport bebelusilor indelung spitalizati la nastere si familiilor lor in procesul de recuperare medicala ulterioara, pana la varsta de 18 ani.

Din 2015, Asociatia Unu si Unu are parteneriate cu toate maternitatile de nivel II si III din Romania, cand a lansat, alaturi de medici, Ghidul Prematurului.

Asociatia contribuie la schimbarea Protocoalelor interne ale Maternitatilor, de la inceputul lui 2019, prin proiectele “Pui de om in terapie” si “Terapie pentru trup si suflet”. Sustine familiile in procesul de recuperare medicala a copilului.

Din 2017, Asociatia a fost implicata in dezvoltarea Cursului de e-learning MedVET (https://unusiunu.com/medvet/, aplicatie si pe website) despre comunicarea intre cadre medicale si parinti cu copii cu dizabilitati sau la risc, intr-un proiect European, alaturi de universitati, spitale si asociatii din Belgia, Bulgaria si Turcia, curs ce se va lansa in 2020.

Alatura-te efortului nostru! Sustine proiectul NeonaTEL si alte proiecte ale Unu si Unu.

DONATII IN CONT BANCAR:

  • RO28INGB0000999909869381(RON)
  • RO77INGB0000999903935106 (EURO)

deschise la ING Bank, sucursala Bucuresti, reprezentant legal Corina Croitoru – tel. 0722.910877 si
e-mail: [email protected]