Studiu: anxietatea în sarcină poate duce la naștere prematură

Un nou studiu avertizează: anxietatea în timpul sarcinii poate duce la naștere prematură. Cercetarea ar putea să îi ajute pe medici să înțeleagă când și cum să descopere cel mai bine dacă femeia însărcinată se confruntă cu anxietatea, astfel încât aceasta să aibă o naștere la sănătoasă, la termen.

1 din 4 femei însărcinate suferă de anxietate

Potrivit studiilor anterioare, 1 din 4 gravide are niveluri de anxietate mai ridicate spre deosebire de femeile care nu sunt însărcinate. Episoadele anxioase pot fi legate fie de sarcina în sine (de cum va fi nașterea, cum se va descurca cu sarcinile de părinte, legate de sănătatea copilului etc), fie preocupări mai generale (legate de carieră, de bani, de relația cu partenerul, cu părinții, de anumite nemulțumiri etc).

„Anxietatea cu privire la sarcina în curs este o stare psihosocială puternică care poate afecta rezultatele nașterii”, spune autorul principal al studiului Christine Dunkel Schetter, de la Universitatea din California-Los Angeles, potrivit studyfinds.org.

”În prezent, simptomele depresive sunt evaluate în multe clinici din întreaga lume pentru a preveni complicațiile depresiei postpartum pentru mame și copii. Această cercetare, precum și alte studii sugerează că ar trebui să evaluăm și anxietatea la femeile însărcinate.” a declarat cercetătoarea.

Al treilea trimestru este un moment critic pentru anxietate

Sarcina este delicată în primul trimestru, atunci când are loc organogeneza (formarea organelor fătului), dar cercetătorii au descoperit că femeile însărcinate care aveau episoade anxioase legate de sarcină în al treilea trimestru au avut un risc crescut de a avea nașteri premature.

„Chiar dacă nu toate femeile care încep sarcina cu simptome de anxietate generală vor experimenta mai târziu anxietate specifică sarcinii, rezultatele noastre sugerează că femeile care urmează această progresie sunt expuse riscului de naștere mai devreme”, a explicat Dunkel Schetter.