Studiu: În timpul sarcinii chiar și un consum mic de cafea poate influența dezvoltarea bebelușului

A începe ziua cu o ceașcă fierbinte de cafea sau ceai cu cofeină poate părea divin pentru unii, dar ar putea avea efecte negative asupra dezvoltării bebelușului din burtică, potrivit unui nou studiu. În timpul sarcinii chiar și un consum mic de cafea poate influența înălțimea copiilor, și anume, aceștia sunt mai scunzi decât copiii femeilor care nu au consumat cofeină când erau gravide, potrivit publicației JAMA (Journal of the American Medical Association).

Copiii mamelor care au consumat cofeină în timpul sarcinii s-au dovedit a fi la vârsta de 4 ani, mai scunzi ca statură decât cei ai căror părinți nu au consumat cafea, iar decalajul s-a mărit în fiecare an până la vârsta de 8 ani, potrivit dr. Jessica Gleason, autorul studiului, specialist perinatal, epidemiolog.

„Ca să fim clari, acestea nu reprezintă diferențe enorme de înălțime, dar vrem să se știe că totuși există aceste mici diferențe de înălțime între copiii persoanelor care au consumat cofeină în timpul sarcinii și cele care nu au consumat”, a mai spus cercetătoarea, scrie cnn.com.

Până în prezent, specialiștii au recomandat în limitarea consumului de cofeină la maximum de o ceașcă pe zi in timpul sarcinii.

***Informații de context: o cană de ceai cu cofeină are de obicei aproximativ 75 de miligrame de cofeină, o cană de cafea instant are aproximativ 100 de miligrame și o cană de cafea filtrată are aproximativ 140 de miligrame, potrivit Clinicii Cleveland. Și chiar și ciocolata are aproximativ 31 de miligrame de cofeină.

În trecut, se știa că un consum mai mare de 200 mg pe zi în timpul sarcinii poate duce la o greutate mai mică a copilului la naștere (studiu din 2015).

Noul studiu arată însă că aceste diferențe de statură au fost observate și la copiii femeilor care în sarcină au consumat în medie mai puțin de 50 mg de cofeină pe zi, în concluzie mult mai puțin decât recomandările inițiale ale medicilor.

”Rezultatele noastre arată că până și un consum redus de cofeină în timpul sarcinii poate avea efecte pe termen lung asupra creșterii copilului. Important este că diferențele pe care le-am observat noi sunt mici – mai puțin de un centrimetru- și sunt necesare cercetări suplimentare pentru a determina dacă aceste dierențe au efecete asupra sănătății copilului” a spus dr. Katherine Grantz, unul dintre cercetătorii principali ai studiului.