Atentie: Starea de urgenta se prelungeste cu inca o luna!

Astazi, 6 aprilie 2020, in urma unei sedinte in care au fost discutate si evaluate masurile luate de autoritati pentru depasirea pandemiei de Covid-19, presedintele Klaus Iohannis a anuntat ca starea de urgenta se prelungeste cu inca o luna.

In Romania a fost instituita stare de urgenta pe 16 martie si aceasta expira pe 16 aprilie. Prelungirea anuntata de catre presedintele Romaniei ar insemna ca starea de urgenta sa dureze pana pe 16 mai.

Citeste aici cateva fragmente din declaratia presedintelui Klaus Iohannis.

Tragand linie am ajuns la concluzia ca va fi nevoie de prelungirea starii de urgenta. In aceasta saptamâna vom elabora textul decretului. Vom prelungi starea de urgenta cu inca o luna. E absolut necesara pentru a tine evolutia epidemiei sub control.

Am discutat despre pregatirea pentru rectificarea bugetara. Prin aceasta epidemie avem o criza care nu este doar de sanatate publica. Este o criza care va afecta bugetul. Va fi nevoie sa se declare o crestere semnificativa a deficitului bugetar. E nevoie de bani mai multi in sectorul de sanatate publica si pentru asistenta sociala” a spus presedintele Klaus Iohannis.

Starea de urgenta este reglementata de articolul 93 al Constitutiei Romaniei, precum si de Ordonanta de Urgenta numarul 1 din 1999. Ordonanta in cauza spune ca starea de urgenta se poate impune pe o perioada de cel mult 30 de zile.

Ordonanta de urgenta din 1999 stipuleaza ca:”Starea de asediu si starea de urgenta sunt masuri exceptionale care se instituie in cazuri determinate de aparitia unor pericole grave la adresa apararii tarii si sigurantei nationale sau a democratiei constitutionale ori pentru prevenirea, limitarea si inlaturarea urmarilor unor dezastre”.