Ce trebuie să știi despre înscrierile pentru clasa pregătitoare în anul de învățământ 2023-2024

Inscrierile pentru clasa pregătitoare în anul școlar 2023-2024 vor începe pe 3 mai și vor dura până pe 18 mai, conform calendarului anunțat de Ministerul Educației și publicat în Monitorul Oficial. Iată ce trebuie să știi despre înscrierea în clasa pregătitoare pentru anul de învățământ 2023-2024.

Pe 30 martie, toate școlile sunt obligate să afișeze circumscripțiile școlare și planul de școlarizare propus, respectiv numărul de clase pregătitoare alocate.

Părinții ai căror copii împlinesc în anul curent vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie, inclusiv, pot să își înscrie copiii în învățământul primar, în clasa pregătitoare, dacă nivelul lor de dezvoltare este corespunzător” se arată în anunțul Ministerului Educației. Concret, vor avea nevoie de o recomandare de la grădiniță, iar cei care au locuit în străinătate sau nu au frecentat deloc grădinița, vor avea nevoie de o evaluare psihosomatică.

Calendarul înscrierilor pentru clasa pregătitoare 2023-2024:

30 martie 2023: Afișarea circumscripțiilor școlare și a planului de școlarizare propus, respectiv numărul de clase pregătitoare alocate, la fiecare unitate de învățământ, inclusiv pe site-ul acesteia, dacă există, și pe site-ul inspectoratului școlar.

5 aprilie – 26 aprilie 2023: Evaluarea dezvoltării copiilor care împlinesc 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2023 și eliberarea recomandării pentru înscrierea în învățământul primar.

3 mai – 18 mai 2023 – Completarea, depunere și validarea cererilor-tip de înscriere

 

I etapă de înscriere în învățământul primar pentru anul 2023 – 2024

  • 19 – 22 mai 2023 – Procesarea cererilor-tip de înscriere și repartizarea copiilor la școala de circumscripție;
  • 23 mai – 29 mai 2023 – Procesarea cererilor-tip de înscriere prin care se solicită înscrierea la o altă unitate de învățământ decât la școala de circumscripție, pe locurile rămase libere. Admiterea (în limita locurilor disponibile) sau respingerea cererilor acestora;
  • 30 mai 2023 -Procesarea  de către Comisia națională a cererilor-tip de înscriere, cu ajutorul aplicației informatice și repartizarea la școala de circumscripție a copiilor ai căror părinți/tutori legal instituiți/reprezentanți legali au solicitat înscrierea la o altă unitate de învățământ decât la școala de circumscripție, dar nu au fost admiși din lipsă de locuri și care au exprimat în această fază opțiunea pentru înscrierea în școala de circumscripție;
  • 31 mai 2023 – Afișarea în unitățile de învățământ și pe site-ul inspectoratului școlar a candidaților înmatriculați și a numărului de locuri rămase libere.

A II-a etapă de înscriere în învățământul primar pentru anul 2023 – 2024

  • 5 iunie 2023 – Comunicarea, prin afișare la unitățile de învățământ și pe site-ul inspectoratului, a procedurii specifice de repartizare a copiilor pe locurile disponibile, elaborate de inspectoratul școlar;
  • 6 iunie – 12 iunie 2023 – Depunerea/transmiterea cererii-tip de înscriere la secretariatul unității de învățământ de către părinții copiilor care nu au fost cuprinși în nicio unitate de învățământ în etapa anterioară sau care nu au participat la prima etapă;
  • 13 iunie – 14 iunie 2023 – Procesarea cererilor-tip de înscriere;
  • 15 iunie 2023 – Afișarea la fiecare unitate de învățământ a listelor finale ale copiilor înscriși în clasa pregătitoare.
  • 1 septembrie – 8 septembrie 2023:Centralizarea și soluționarea de către inspectoratul școlar a  cererilor părinților/tutorilor legal instituiți/reprezentanților legali ai copiilor care nu au fost încă înscriși la vreo unitate de învățământ.