Clasele V-XII, dotate cu table electronice interactive si maternitatile cu incubatoare, cu bani de la buget

Fiecare sala pentru clasele V-XII va fi dotata cu table electronice interactive, a declarat premierul Viorica Dancila, referindu-se la bugetul, adoptat de Guvern. Oficialul sustine ca au fost alocati bani pentru dotarea fiecarei sali de scoala, pentru elevii de clasa a V-a pana la a XII-a, cu table electronice interactive. Premierul a vorbit si despre investitiile in sanatate, spunand ca maternitatile vor fi dotate cu 1000 de incubatoare, cu bani de la buget.

Vezi si Cat costa dotarea claselor cu tabla inteligenta si tablete

„In bugetul acestui an am alocat educatiei cu 47% mai mult decat anul trecut, de la 21 miliarde la 30,8 miliarde , banii mergand atat spre investitii, cat si pentru majorarile salariale. Voi enumera cateva programe importante pe care le vom derula in perioada urmatoare: dotarea fiecarei clase pentru elevii din clasele V-XII cu table electronice interactive; rechizite in valoare de 0,7 miliarde de lei pentru aproximativ doua milioane de copii; majorarea cu 25% a veniturilor nete ale cadrelor didactice”, a afirmat Viorica Dancila, la inceputul sedintei Guvernului.

Premierul a anuntat ca, in domeniul sanatatii, vor fi reabilitate mai multe spitale si vor fi achizitionate 1.000 de incubatoare prin programul national „Mama si copilul”.

„Sanatatea este o prioritate zero pentru noi. Anul acesta finantarea este cu 6,1 miliarde mai mare decat sumele cheltuite anul trecut pentru ca dupa majorarile salariale din anul 2018 se impune si cresterea investitiilor in unitatile sanitare. Deci, ne preocupam nu numai de cresterea veniturilor in sanatate, dar vrem si investitii in unitatile sanitare. Asadar, vom finaliza investitiile pentru reabilitare, extindere, si dotare a unitatilor sanitare incepute in anii trecuti, cum ar fi Spitalul de Pediatrie Timisoara, spitalele din Falticeni, Neamt, Hunedoara si Bistrita. Anul acesta Ministerul Sanatatii are ca prioritate imbunatatirea serviciilor medicale acordate copiilor in Programul National „Mama si copilul”, prin care se vor achizitiona 1.000 de incubatoare”, a explicat Dancila.

Aceasta a afirmat ca in proiectul de buget pentru anul 2019 vor fi alocate, pentru investitii, aproape 50 de miliarde de lei.

„Investitii, asa cum am spus in mai multe randuri 2019 va fi anul investitiilor. In proiectul de buget alocam 49,65 miliarde lei, adica 4,86 din PIB pentru investitii, in crestere cu 45% fata de 2018”, a conchis premierul.

Ministrul Educatie Ecaterina Andronescu a declarat ca proiectul de digitalizare beneficiaza de o finantare de doua miliarde de lei.

Citeste si Ministerul Sanatatii lanseaza procedura de achizitie pentru o mie de incubatoare

Sursa: Mediafax