Dacă ești angajat si ai un copil înscris la grădiniță sau la școală poți primi lunar o deducere personală suplimentară de 100 lei

Începând cu acest an, dacă ești părinte angajat si ai un copil înscris la creșă, grădiniță sau la școală poți primi lunar o deducere personală suplimentară de 100 lei, potrivit Ordonanței guvernului nr. 16 din 15 iulie 2022, prevederile căreia au intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2023.

Deducerea personală suplimentară se va acorda astfel: ”100 de lei lunar pentru fiecare copil cu vârsta de până la 18 ani, dacă acesta este înscris într-o unitate de învățământ, părintelui care realizează venituri din salarii, indiferent de nivelul acestora” se arată în articolul 77 (10/b) din această Ordonanță.

Această deducere suplimentară de 100 de lei pe lună, pentru fiecare copil aflat în sistemul de învățământ, se acordă numai unuia dintre părinți. Părintele beneficiar va aduce la angajator o adeverință care să arate că e copilul înscris la o unitate de învățământ, dar și o declarație pe proprie răspundere.

La punctul 12 din articolul citat anterior se arată că deducerea ”se acordă unuia dintre părinți prin prezentarea documentului care atestă înscrierea copilului într-o unitate de învățământ și a unei declarații pe propria răspundere din partea părintelui beneficiar.”. În cazul în care părintele beneficiar are venituri de la mai mulți angajatori, face o singură declarație în care scrie că ”nu beneficiază de astfel de deduceri de la un alt angajator”.

Atenție! Declararea în fals este pedepsită penal.