Examenul national de Bacalaureat 2019, proba orala la limba romana

Examenul national de Bacalaureat 2019 debuteaza cu proba de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana, potrivit calendarului. 135.655 de absolventi de liceu s-au inscris pentru sustinerea examenului national de Bacalaureat in sesiunea iunie-iulie 2019.

Conform situatiei centralizate, 135.655 de absolventi de liceu, respectiv 116.037 din promotia curenta si 19.618 din seriile anterioare, s-au inscris pentru a sustine examenul national de Bacalaureat 2019 in prima sesiune. Proba va continua in data de 4 iunie si va fi urmata de evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba materna (5 – 6 iunie).

Citeste si Inteligenta verbala: de la ce varsta se poate stimula si cum

In zilele de 7, 10 si 11 iunie este programata evaluarea competentelor digitale (proba D), iar in perioada 12-13 iunie se va desfasura evaluarea competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala (proba C).

Subiectele pentru probele de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana si in limba materna sunt elaborate de Centrul National de Evaluare si Examinare si cuprind texte literare si nonliterare, functionale si nonfunctionale, cu un grad de complexitate care permite tratarea lor integrala in maximum 10-15 minute.

Rezultatul obtinut de fiecare candidat la proba de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana/limba materna nu se exprima prin note sau prin calificativ admis/respins, ci prin stabilirea nivelului de competenta corespunzator grilei aprobate la nivel national: experimentat, avansat si mediu. In situatia in care un candidat refuza sa raspunda sau sa rezolve subiectele propuse la una dintre probele de evaluare a competentelor lingvistice si digitale, se considera ca acesta nu a sustinut proba.

Probele sunt monitorizate audio-video. Nu este permis accesul candidatilor in salile de examen cu manuale, dictionare, notite, insemnari etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, si nici cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul/comunicare. Nerespectarea dispozitiilor referitoare la introducerea de materiale interzise in sala de examen duce la eliminarea candidatului, indiferent daca materialele interzise au fost folosite sau nu.

Vezi si O romanca merge 1.200 km pe jos ca sa atraga atentia asupra problemelor din scolile de la sat

Proba la Limba si literatura materna este programata marti, 2 iulie, iar proba obligatorie a profilului, miercuri, 3 iulie. Ultima proba scrisa – cea la alegere a profilului si specializarii – se va desfasura joi, 4 iulie.

Afisarea primelor rezultate este programata pentru data de 8 iulie si este urmata de depunerea eventualelor contestatiilor. Intre 9 si 12 iulie vor fi solutionate eventualele contestatii, in timp ce afisarea rezultatelor finale este prevazuta pentru data de 13 iulie.

Examenul national de Bacalaureat se considera promovat de catre absolventii de liceu care indeplinesc, cumulativ, urmatoarele conditii: au sustinut probele de evaluare a competentelor, au sustinut toate probele scrise si au obtinut cel putin nota 5 la fiecare dintre acestea, respectiv au obtinut cel putin media 6 la probele scrise.

Citeste si Riscul dependentei de internet in randul copiilor

Sursa: Mediafax