FSLI: Educatia nu inseamna violenta! Condamnam comportamentul agresiv al cadrelor didactice!

Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), care reprezinta interesele a peste 130 de mii de angajati din sistemul de educatie, atrage atentia ca niciodata nu va tolera comportamentul neadecvat sau, mai mult de atat, agresiv al cadrelor didactice. Educatia nu inseamna violenta, iar scoala nu este un teren de lupta! Acesta este mesajul pe care trebuie sa il inteleaga, in egala masura si cadrele didactice, dar si elevii si parintii.

Citeste si Educatoarea din Vrancea, filmata in timp ce lovea un copil 

Cazul de la Satu Mare, in care o invatatoare a fost retinuta pentru rele tratamente aplicate minorului si purtare abuziva, dupa ce a atacat, cu spray paralizant doi elevi care ii deranjau ora, arata, inca o data, problemele mari cu care se confrunta sistemul de educatie. Evaluarile psihologice trebuie realizate periodic si intr-un mod profesionist.

,,Noi nu putem tolera un astfel de comportament venit mai ales din partea cadrelor didactice, care poate traumatiza copiii. Consideram ca astfel de persoane nu ar trebui sa lucreze in sistemul de invatamant, iar in cazul in care se intampla, sa fie luate masuri imediate, atat din partea conducerilor scolilor, dar si din partea organelor abilitate”, e de parere federatia.

Citeste si O educatoare care le vorbea urât copiilor a fost dată afară

„Scoala trebuie sa fie un spatiu al educatiei, al dezvoltarii emotionale si intelectuale, nu al violentei, al vandalismului sau al discriminarilor de orice gen. Nu toleram comportamentul agresiv al unei persoane a carei menire este sa ii indrume pe copii. Ceea ce a facut invatatoarea din Satu Mare este de condamnat. Nu are nicio justificare in fata unor copii de 6 si de 7 ani; are legatura cu incapacitatea de a-si face meseria, iar pentru acest motiv, acest cadru didactic trebuie sanctionat si chiar eliminat din sistemul de educatie. In scoli avem nevoie de profesionisti, de oameni dedicati acestei nobile meserii, oameni care cultiva binele, nu oameni care fac rau. Intotdeauna la un comportament agresiv, se va raspunde cu unul agresiv. Este un adevar faptul ca ne confruntam si cu situatii in care victime ale agresiunilor faptuite de elevi sau parinti sunt cadrele didactice, dar raspunsul in fata acestor situatii nu il reprezinta tot un comportament violent, in care angajatii din sistem ajung sa ii raneasca pe elevi. Cele doua cazuri, de la Satu Mare si Giurgiu, petrecute la distanta de o zi, ne arata cat de mari sunt carentele in sistemul de invatamant romanesc si ca avem nevoie de masuri prin care nici elevii si nici cadrele didactice sa nu mai fie victime ale violentei din scoli. Scoala trebuie sa redevina locul in care se face doar educatie!

Citeste si Profesor anchetat ca a lovit un elev cu scaunul

Sursa: Mediafax