In pandemie natalitatea a scazut, iar aceasta tendinta pare sa se mentina si in 2021

Din primavara anului trecut, cand s-a anuntat perioada de urgenta sau carantina in aproape toate tarile lumii, din cauza pandemiei de COVID-19, datele statistice arata ca natalitatea a scazut, iar aceasta tendinta pare sa se mentina si in 2021.

Chiar daca asteptarile tuturor erau ca in perioada de “lockdown” oamenii sa petreaca timpul mai mult in case, iar acest lucru sa aduca rezultate pozitive in ceea ce priveste natalitatea unei tarii, efectele au fost diferite: s-au nascut mai putini copii.

In Romania, in ultimele 3 decenii s-a observat o scadere, de la an la an, a numarului de nasteri, dar anul 2020 este considerat anul cu cea mai mica natalitate inregistrata pana in prezent.

Efectele crizei sanitare asupra fenomenelor demografice sunt vizibile, in special in cazul deceselor, care din luna iunie 2020, au inregistrat un trend crescator fata de lunile corespunzatoare din anul precedent si in cazul casatoriilor care, incepand cu luna martie 2020, au inregistrat scaderi ale numarului de evenimente fata de lunile corespunzatoare din anul precedent. In perioada ianuarie 2020 – februarie 2021, numarul nasterilor a fost in scadere in fiecare luna fata de luna corespunzatoare din anul precedent, cu exceptia lunii decembrie 2020 cand numarul nascutilor-vii a depasit usor numarul nascutilor-vii din luna decembrie 2019”, potrivit Institutului National de Statistica.

Situatia este similara si in alte state. De exemplu, Franta, considerata, mai in gluma sau mai in serios, campioana Europei la rata de natalitate, perioada de pandemie a schimbat simtitor si cifrele nasterilor din aceasta tara. In ianuarie 2021 numarul de nasteri a fost cu 13,5% mai mic decat numarul de nasteri in ianuarie 2020 (inainte de pandemie), potrivit abcnews.go.com. Si in Polonia s-au nascut cu 5,3% mai putini bebelusi in 2020 decat in 2019, in Italia cu 21, 6%, in SUA cu 7%  mai putini, in China, cu 14,8%  mai putini.