Încă doi copii din România sunt suspecți că ar suferi de hepatită ”misterioasă”

Încă doi copii, în vârstă de 8 luni, respectiv 10 ani, sunt suspecți că ar suferi de hepatită cu cauze necunoscute și se află acum internați la spital. Primul caz semnalat în România este cel al fetei de 5 ani care încă este internată în spital, sub tratament, iar medicii iau în calcul și transplantul hepatic.

Cazurile semnalate nu sunt din București, potrivit specialiștilor din Ministerul Sănătății, care recomandă purtarea măștii de protecție de către copii în spațiile aglomerate și spălatul pe mâini cât mai des.

Aproape 200 de îmbolnăviri au fost raportate până acum în 14 țări din întreaga lume (peste 40 în Uniunea Europeană), potrivit Centrului European de Prevenire și Control al bolilor. Majoritatea celor afectați sunt copii, cu vârste între o lună și 16 ani.

Apariția hepatitei suspecte a fost raportată pentru prima data în Regatul Unit, la începutul lui aprilie, unde sunt și cele mai multe cazuri.

Dintre cazurile depistate, cel puțin un copil a murit și alți 17 au avut nevoie de transplant hepatic, potrivit OMS.

”Deși un adenovirus este o ipoteză, sunt în desfășurare investigații pentru a determina cauza”, potrivit unui comunicat oferit de aceeași sursă.

Virusurile obișnuite care provoacă hepatită virală acută – A, B, C, D și E – nu au fost detectate în niciunul dintre aceste cazuri.